Ministar pogrešno informisan 1

Na sinoć održanom sastanku pravni tim koji su oformili roditelji osnovaca u zemunskoj školi „Svetozar Miletić“ utvrdio je niz nepravilnosti u radu inspekcije i neosnovanost rešenja Ministarstva prosvete o razrešenju direktora te škole Miroljuba Mosurovića

Pravni tim je pozvao ministra Mladena Šarčevića da poseti školu i razgovara sa roditeljima. Do njegove posete, odlučili su roditelji, deca neće ići na nastavu, saznaje Danas.

„Pravni tim roditelja je našao nepravilnosti u radu inspekcije i nezakonitost i neosnovanost rešenja o razrešenju direktora i članova školskog odbora. U skladu sa tim će pravni tim iskoristiti pravne lekove i druga sredstva koja su na raspolaganju“, kaže ekipa pravnika među roditeljima.

Oni takođe naglašavaju da nije u pitanju politička borba.

-Mi ne vršimo pritisak na ministra, verujemo da je bio pogrešno informisan od strane svojih kolega i pozivamo ga da dođe u školu i sam se uveri u činjenično stanje i nepostojanje nezakonitosti u radu škole. Do njegove posete nećemo slati decu u školu, što je danas u velikoj većini odlučeno na roditeljskim sastancima svih odeljenja, osim prvih razreda, koji redovno pohađaju nastavu- navodi pravni tim.

Ipak, minister Šarčević je bio striktan kada je povodom ovog slučaja u pojedinim medijima izjavljivao da neće popustiti pod takvom vrstom pritiska, te da je ideja da se odluka Ministarstva povuče „smešna“. On je dodao i da roditelji vrše „opstrukciju“, da je Mosurović sam organizovao protest, kao i da „time neće da se bavi“, već će da se „drži zakona“. Roditeljima je poručio da „mogu da se žale kome hoće“, kao i da „mogu sami da vode prosvetu i školu“.

Roditelji su sada i pod pritiskom, kažu, negativne medijske kampanje, ne samo protiv direktora Mosurovića, a pojedini su, kako tvrde, počeli da dobijaju i pretnje, te su zabrinuti za svoju sigurnost i ne žele da im se imena navode u tekstu.

– Suština je da imamo pravne dokaze da inspekcija nije radila posao kako treba. Ukoliko je i bilo nepravilnosti u radu direktora Mosurovića, one su otklonjene u martu, a Ministarstvo se i dalje poziva na isto rešenje koje je tada poništeno. Ministarstvo je isključivo, ne želi da komunicira sa nama, a cela situacija nije dobra za decu. Nismo mi ovde zbog sebe, nismo ovde ni zbog LJube, ovde smo zbog dece, jedino su ona bitna i zašto bismo urušili ovakvu školu i okruženje u kome rade- objašnjava jedan od roditelja.

Povodom slučaja smene direktora Mosurovića oglasio se i gradski odbor Demokratske stranke, koji kaže da „Smene i ponižavanje prosvetnih radnika od strane SNS moraju da prestanu“.

Balša Božović, narodni poslanik i predsednik GrO DS Beograd smatra da zahtev za smenu direktora kog podržavaju i kolege i roditelji i učenici, znači da je „pritisak koji Vlada Srpske napredne stranke vrši na prosvetne radnike širom Srbije dobio novu dimenziju“. „Da ova Vlada u svom obračunu sa neposlušnim prosvetnim radnicima ne preza ni od čega svedoči i rešenje Ministarstva kojim se traži i razrešenje Školskog odbora koji ne želi bespogovorno da sluša ministra i

SNS. U tome je svesrdno podržava i gradonačelnik Beograda Siniša

Mali, koji se odrekao nadležnosti koje grad Beograd ima pri izboru članova školskih odbora i pokazao da mu je poslušnost partiji važnija

od stanja u beogradskim školama“, naveo je Božović. On je dodao da to, „uz masovna otpuštanja nastavnika, učitelja i profesora širom Srbije pokazuje jasnu nameru da oni koji obrazuju našu decu treba da se ponize do kraja, da se prikažu kao najveći trošak u Srbiji, kao osobe na kojima treba da se sprovode mere štednje, a sve to dok se partijski kadrovi i dalje bez kontrole zapošljavaju po javnim preduzećima za plate koje prosvetni radnici ne mogu ni da sanjaju“.

Božović je dodao i da „ovakvo ponašanje SNS samo uverava zbog čega izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja želi da ministarstvu dodeli nadležnost da smenjuje direktore. Da bi svaki prosvetni radnik u Srbiji koji misli drugačije bio ućutkan u strahu od ministra. „Jedno je sigurno. Upravo će ti, prema njihovoj oceni, neposlušni profesori i nastavnici, obrazovati generacije dece koja će postati misleći ljudi koji im nikada to neće dozvoliti“, zaključuje Božović u saopštenju.

Kao podrška roditeljima oglasio se i Pokret slobodnih građana koji zahteva od ministra Šarčevića da poništi rešenje o smeni Mosurovića i vrati ga na mesto direktora.

„Danas, kada su institucije sistema tako grubo napadnute od stranačkih kadrova sumnjivih stručnih zvanja, odbrana stručnosti i profesionalsnosti se nameće kao prioritet otpora i odbrane građana sopstvenog prava na pristojnu, civilizovanu budućnost“, kaže u saopštenju PSG i poručuje da „ukoliko ministar obrazovanja ne povuče svoju odluku o smeni više puta nagrađivanog i stručnog direktora osnovne škole, Pokret slobodnih građana će pozvati građane Beograda da se solidarišu sa nastavnicima, učenicima i njihovim roditeljima u odbrani institucije školstva, koja je napadnuta od interesnih grupa vladajuće stranke. Mirnim okupljanjem građana Zemuna“.

PSG je poručio vlastima da će se „boriti za svakog profesionalca i za svaku instituciju od najezde polupismenih stranačkih kadrova“ i pozvao građane da „svojim okupljanjem brane, ne interese stranaka, već sopstveno pravo i sopstvenu budućnost“.

Oglasio se i Klub matične kulture Zemuna otvorenim pismom ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, u kome traži preinačenje odluke Ministarstva.

„Poštovani ministre Šarčeviću, molimo Vas da u skladu sa željom mnogobrojnih građana Zemuna preinačite svoju odluku i vratite na dužnost – zaista izvanrednog – direktora Osnovne škole „Svetozar Miletić“ Miroljuba Mosurovića.

On je član UO Kluba matične kulture Zemuna, od aprila ove godine, a izabran je na skupštini našeg udruženja građana, kao ugledni prosvetni radnik. Na mestu direktora OŠ „Svetozar Miletić“ , a i pre toga, decenijama doprinosi vaspitavanju mladih u duhu poštovanja tradicije i očuvanja kulturne nacionalne baštine, istovremeno otvarajući im budućnost na temeljima zdravog života i primene najnovijih tehnologija“, navodi se u otvorenom pismu. Kako iz Kluba navode, ta organizacija postoji 25 godina, sa ciljem „da čuva kulturnu baštinu, spomeničko nasleđe i momoriju grada. Važan cilj je i uticanje na vaspitanje i okupljanje mladih oko pravih vrednosti. To je u proteklih četvrt veka i činjeno zahvaljujući upravo nesebičnim pojedincima, poput Mosurovića, koji su učestvovaali u ovim nastojanjima. U hronikama Zemuna, koje su pisali osnivači i članovi KMKZ, zapisani su događaji i imena ljudi, spomenici i istorijske institucije, a u njih se ubraja i jedna od najboljih i najstarijih osnovih škola u glavnom gradu i Srbiji, škola „Svetozar Miletić. Očekujemo da ćete uvažiti naše argumente i podršku koju pružamo Miroljubu Mosuroviću „, navedeno je u pismu koje potpisuju predsednik Kluba Svetozar Ljubinković i član Ljiljana Zorkić .

Siniša Mali: Podržavam Šarćevića

Povodom dešavanja u zemunskoj školi, gradonačelnik Siniša Mali rekao je da mora da se nađe rešenje za decu koja od 1. septembra ne idu na nastavu. On je dodao da je razgovarao s ministrom Šarčevićem i da ga „podržava u onome što radi“.

„Ne bih se mešao u njegov posao, ali veruje da je ono što je uradio i što radi ima smisla. Tu rešenje mora da se nađe zbog dece. Nije važan ni direktor, čak ni roditelji, tu su važna deca koja moraju da krenu u školu“, rekao je Mali juče novinarima ispred Skupštine grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari