Moderna pijaca - po meri prodavca ili velikog klijenta 1Foto: Una Miletić

Dok se zakupci pijace Zeleni venac bune što su premešteni zbog renoviranja sumnjajući da ustvari „smetaju“ budućem zakupcu lokala „Domaći dućan“, iz JKP „Gradske pijace“ negiraju ovo i optužuju prodavce da ne poštuju pijačni red.

Zakupci koji se bune zbog renoviranja tezgi i promena uslova rada na „zelenjaku“, spekulišu da je renoviranje povezano sa ponovnim otvaranjem objekta gde je nekada bio „Domaći dućan“ i misle da je unapred isplanirano ko će da ga izlicitira.

Iz JKP Gradske pijace kažu da javna licitacija za izdavanje poslovnog prostora na pijaci „Zeleni venac“, još uvek nije sprovedena, te niko nije bio u mogućnosti da izlicitira isti, i žale se na neadekvatno poslovanje zakupaca tezgi.

Naime, deo Zelenjaka koji se renovira obuhvata prostor oko „Domaćeg dućana“, koji je zatvoren pre oko 12 godina. Kako kažu zakupci tezga, neko sada planira da prostor „Domaćeg dućana“ pretvori u poslastičarnicu ili restoran, pa se iz tog razloga rasklanjaju klasične, metalne tezge sa bunkerima, i uvode mobilne tezge na rasklapanje. Iako su prodavci uplašeni da ne izgube posao, pa ne žele da se predstave, pričaju da se sada planira ponovno otvaranje objekta.

– To je nekada bio „Domaći dućan“. Za vreme bivše vlasti, Dućan je ponovo otvoren oko 2011. pa su se tu nalazili poljoprivredni proizvodi, izlagani džemovi, rakije… Sad se priča da će tu biti, neko kaže poslastičarnica, neko kafana, a neko restoran – kaže jedan od zakupaca tezgi.

Inače, zakupci su pred Uskrs imali sastanak sa direktorom JKP Gradske pijace, Ivanom Sočom, zbog rekonstrukcije pijace. Kako tvrde, njihove žalbe da se ostave stare tezge sa bunkerima nisu usvojene, tako da se nastavlja renoviranje.

Oni kažu da ih je Sočo na sastanku „prozivao kao da su u školi“, kao i da je vikao na njih.

– Sve se svelo na neku dreku i viku, šta god da smo pitali on je negirao. Pokazivao nam je kako izgledaju tezge u Zemunu i jednog prodavca koji ima 6 tezgi južnog voća. On ne shvata da kada dođe seljak, pa donese malo luka, on to ne može da poređa tako – žali se jedan od prodavaca. Drugi dodaju da su tezge male, bez magacina za robu pa će zato morati da plaćaju nosače da im premeštaju stvari iz magacina, kao i to da su upoznati da su se na pijaci Zemun mnoge tezge zatvorile zbog novih tezgi sa suncobranima.

Iz JKP „Gradske pijace“ kažu da, u narednom periodu, pijacu očekuje novi izgled koji podrazumeva postavljanje novih mobilnih funkcionalnih tezgi sa suncobranima koji će štititi zakupce i robu od atmosferskih prilika, kakve su postavili na pijaci „Zemun“, te će kako kažu iz JKP-a „stare zarđale i neuslovne tezge koje su bile ruglo ove pijace biti uklonjene, baš kako je učinjeno na svim pijacama koje smo uredili prethodnih godina“. Oni kažu da se na delu pijace koji se uređuje, nalazilo 144 tezgi, a da se broj priznanica koji se dnevno naplati ne prelazi brojku od 25, i da od toga 18 lica protivpravno koristi poljoprivrednu tezgu za prodaju robe široke potrošnje, što je protivno Zakonu o trgovini i Zakonu o komunalnim delatnostima.

– Svega 6 zakupaca dolazi svakodnevno i legalno prodaje program južnog voća ili uvozne poljoprivredne proizvode, odnosno 5 zakupaca robu široke potrošnje. Sve ostale tezge do broja 144 se koriste protivpravno Odluci o pijacama i Pijačnom redu, isključivo u svrhu magacinskog prostora, a u sred izložbenog pijačnog prostora namenjenog snabdevanju građana Beograda. Čak i ovih 25, ne poštuje radno vreme pijaca, odnosno ne prodaje robu, svakim danom od 6 do 19 časova. Tezge koje služe kao magacini, i u određenom broju slučajeva se čak i reizdaju, što je takođe suprotno Odluci o pijacama i Pijačnom redu – kažu iz JKP Gradske pijace.

Na pitanja Danasa ko je izlicitirao budući restoran i za koliko novca odgovorili su da prostor oko kule treba da bude najlepši prostor pijace „Zeleni venac“ i da je njihova želja da taj prostor pretvore u „Food corner“.

– Javna licitacija za izdavanje poslovnog prostora na pijaci „Zeleni venac“ o kome govorite, još uvek nije sprovedena, te niko nije bio u mogućnosti da izlicitira isti“ – naveli su iz Gradskih pijaca.

Neslaganje oko suncobrana na tezgama

Renoviranje dela pijace Zeleni venac počelo je u martu ove godine i podrazumeva sečenje, rušenje, starih tezgi, a umesto njih postaljnje novih, mobilnih tezgi sa suncobranima, kakve su postavljene na pijaci Zemun pre oko godinu dana. Prodavcima takve tezge ne odgovaraju, jer kako kažu, ne pružaju adekvatnu zaštitu od vremenskih nepogoda, čak ni od obične kiše i vetra, a pri tom nemaju bunkere koji su njima neophodni za čuvanje robe. Zbog toga će čak i stari i bolešljivi prodavci na Zelenjaku morati da idu do magacina, što će im dodatno oduzeti još oko dva sata, već skraćenog radnog vremena, jer se između ostalog planira skraćenje radnog vremena na toj pijaci, pričaju zakupci. Radnicima skraćenje ne odgovara jer su im popodnevni časovi udarni za prodaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari