Dvadeseti jubilarni Beogradski maraton biće održan danas, u subotu, u centru grada i Novom Beogradu.U ovom jedinstvenom događaju u našem glavnom gradu učestvovaće više hiljada Beograđana, ali i vrsnih domaćih i evropskih takmičara. Pored maratona i polumaratona, danas će se trčati i „Trka zadovoljstva“ u kojoj mogu da učestvuju svi koji se rekreativno bave sportom.

Dvadeseti jubilarni Beogradski maraton biće održan danas, u subotu, u centru grada i Novom Beogradu.U ovom jedinstvenom događaju u našem glavnom gradu učestvovaće više hiljada Beograđana, ali i vrsnih domaćih i evropskih takmičara. Pored maratona i polumaratona, danas će se trčati i „Trka zadovoljstva“ u kojoj mogu da učestvuju svi koji se rekreativno bave sportom. Najavljeno je i učešće oko stotinu osoba sa invaliditetom. Sve u svemu, trčaće i staro i mlado, i puki amateri ali i slavna imena evropske i svetske atletike.

Izmene linija gradskog prevoza

Zbog održavanja Beogradskog maratona danas, u subotu, od 9 do 15 časova pojedine linije gradskog prevoza promeniće svoje trase. Trolejbusi 19, 21, 22, 29 i autobus 31 putnike će prevoziti samo do Slavije, dok će autobusi 24, 26, 27 i 37 saobraćati preko Trga republike, Mekedonske, Dečanske i Bulevara kralja Aleksandra. Linije 16 i 19 će voziti samo do Trga republike, a 65 i 77 samo do Studentskog trga. Umesto trolejbusa 41 putnike će od Banjice do Admirala Geprata voziti autobus sa oznakom 41A. Autobusi sa linija 23, 37, 52, 53, 56 i 58 voziće samo do okretnice u Admirala Geprata.

Zemunci do starog dela Beograda mogu koristiti linije 17, 18, 78, 88 i 89. Linija 17 će raditi na relaciji Zemun Gornji grad – Konjarnik, preko naselja Galenika i Novosadskog puta do autoputa i dalje uobičajeno. Linija 18 će u oba smera saobraćati Ugrinovačkom, Save Kovačevića, Milana Uzelca, Marije Bursać, autoputem i dalje uobičajeno.

Linija 73 će voziti od Batajnice do „Sava centra“, i to preko Galenike, Novosadskog puta i autoputa. Linija 78 će saobraćati Kupreškom, Krajiškom, Prvomajskom, Milana Uzelca, Marije Bursać, autoput, Autokomanda i dalje redovnom trasom. Linija 88 će u oba smera saobraćati trasom: Kej oslobođenja, Glavna, Cara Dušana, Dobrovoljačka, Ugrinovačka, Save Kovačevića, Milana Uzelca, Marije Bursać, autoput i dalje redovnom trasom. Linija 16 će saobraćati na relaciji Pohorska – „Sava centar“.

Linija 89 će raditi na potezu Petlja u Omladinskih brigada – Banovo brdo, a linija 94 na potezu Blok 37 – Miljakovac. Žitelji Bežanijske kose će koristiti linije 74 i 75, i to od SC „11. april“ do „Sava centra“.

S druge strane, za vozače je bolje da danas ne kreću svojim automobilima prema centru grada ili da se vozikaju po Novom Beogradu, jer će prema najavi gradskog Sekretarijata za saobraćaj, uoči i tokom trajanja maratona režim saobraćaja u gradu biti znatno izmenjen. Naravno, ni linije gradskog saobraćaja neće danas funkcionisati kao obično. Međutim sve to zasigurno neće narušiti dobru atmosferu, sportski duh i sve drugo što će se dešavati oko ove velike sportske manifestacije o kojoj će izveštavati mnogi svetski mediji.

Ulice za izbegavanje

Od 00 do 19: Biće zabranjen motorni saobraćaj i uklonjena sva vozila koja nisu u funkciji održavanja maratona iz Kolarčeve ulice, sa Terazija, iz Ulice kralja Milana, kao i iz dela Trga Nikole Pašića prema Terazijama.

Od 00 do 16: Zabranjen motorni saobraćaj i parkiranje u Prizrenskoj, delu Balkanske ulice i na saobraćajnicama u zoni OTC Novi Beograd.

Od 03 do 11.00: Zabranjen saobraćaj u Dečanskoj ulici (od ul. Nušićeve do Trga Nikole Pašića), Trgu Nikole Pašića, Bulevaru kralja Aleksandra (od Trga Nikole Pašića do Beogradske ulice) i Resavskoj (od Krunske do Bulevara kralja Aleksandra).

Od 09 do 11:30: Za saobraćaj će biti zatvorena ul. Takovska (od Svetogorske do ul. Kneza Miloša) i ul. Kneza Miloša (od Takovske do Nemanjine). Ulica kneza Miloša na delu od Bulevara kralja Aleksandra do Admirala Geprata u smeru ka Nemanjinoj će ostati zatvorena za saobraćaj do 16 sati.

Od 06 do 15: Ulica kraljice Natalije biće zatvorena za saobraćaj i iz nje će biti uklonjena sva vozila koja nisu u funkciji održavanja maratona.

Nije na odmet još jednom podsetiti vlasnike automobila da uklone svoje ljubimce sa trase maratona jer će u protivnom taj posao obaviti „pauk“ kako bi staza maratona bila pripremljena.

Trasa polumaratona

Bulevar Kralja Aleksandra – Branka Krsmanovića – Žička – Mileševska – Cara Nikolaja II – Mekenzijeva – Slavija – Nemanjina – Balkanska – Gavrila Principa – Brankov most – Bulevar Nikole Tesle – 22. oktobra – Tvornička – Bulevar Mihaila Pupina – Bulevar umetnosti – Bulevar AVNOJ-a – Bulevar umetnosti – Treći bulevar – Milentija Popovića – Bulevar Mihaila Pupina – Brankov most – Brankova – Zeleni venac – Kraljice Natalije – Kneza Miloša – Kralja Milana – Terazije

Dvadeseti beogradski maraton trčaće se trasom: Bulevar kralja Aleksandra, ul. Branka Krsmanovića, ul. Žička, ul. Mileševska, ul. Cara Nikolaja II, ul. Mekenzijeva, Trg Slavija, ul. Nemanjina, ul. Balkanska, ul. Gavrila Principa, ul. Pop Lukina, Brankov most, Bulevar Mihaila Pupina (od Brankovog mosta do Bulevara Nikole Tesle), Bulevar Nikole Tesle, Karađorđev trg, ul. 22. oktobra, ul. Vrtlarska, ul. Ivićeva, ul. Tošin bunar, ul. Zemunska, ul. Vojvođanska, ul. Nehruova, ul. Jurija Gagarina (kolovozna traka za smer ka ul. Dr Ivana Ribara, na delu od Milutina Milankovića (Treći bulevar) do ul. Dušana Vukasovića), Milutina Milankovića (Treći bulevar), ul. Milentija Popovića, Brankov most, ul. Kraljice Natalije, ul. Aleksandra Dubčeka, Bulevar Mihaila Pupina (u delu od ul. Tvorničke do Bulevara umetnosti), Bulevar umetnosti, Bulevar AVNOJ-a (u delu od ul. Omladinskih brigada do Bulevara umetnosti), Milutina Milankovića (od Bulevara umetnosti do ul. Milentija Popovića).
Navedena trasa i prilazi trasi zatvaraće se za saobraćaj od 10 do 15 sati u skladu sa dinamikom prolaska takmičara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari