Gosti popularnog gradskog restorana „Litl bej“ (Dositejeva 9.) svakog ponedeljka mogu,na neobičan način, darivati novac za zbrinjavanje porodic izbeglih sa Kosmeta. Od kada se u akciju nazvanu „Možeš i ti“ (Fond Ana i Vlade Divac), uključio restoran „Litl bej“, gosti ovog lokala za manje od mesec dana pomogli su da se prikupi novac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Voštić, izbegloj sa Kosmeta.

 A prema rečima Dejana Bogdanovića, direktora „Litl beja“, način sakupljanja pomoći jedinstven je u svetu, jer zainteresovanima omogućava da proizvoljnim plaćanjem jela i pića koje su poručili, zapravo pomažu izbegle.

– Gosti koji ponedeljkom dođu na ručak ili večeru, umesto računa dobijaju spisak naručenih jela, bez cena, a porudžbinu plaćaju onoliko koliko sami procene da vredi, odnosno koliko žele da daju za humanitarne svrhe. Mi gostima poklanjamo hranu, a oni daruju novac ugroženima. Sva sredstva koja se prikupe na ovaj način, namenjena su kupovini kuće za neku od izbegličkih porodica – kaže Bogdanović.

Akcija će trajati do 31. decembra, a jednom mesečno organizuju se donatorske večeri. Već na startu ove akcije očekivanja su nadmašena, jer je vrlo brzo prikupljeno dovoljno novca da se trajno reši stambeni problem porodice Voštić, izbegle sa Kosova. Sada je u toku nova akcija da se priukupe sredstva za kupovinu kuće za sedmočlanu porodicu Radovanović, koja je takođe bez krova nad glavom.

– Dobrotvorne priloge često ostavljaju i mnoge poznate ličnosti. Davanja su raznolika, ali bar polovina posetilaca ostavi iznos veći od stvarne cene hrane koju su poručili. Dešava se i da neki daju i višestruko veće iznose, ali ima i onih koji dođu, lepo jedu i piju i nestanu – kaže Bogdanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari