Namena zemljišta PKB (ne)će biti promenjena 1

Šef odborničke grupe Demokratske stranke (DS) Balša Božović ocenio je danas da će PKB, kada pređe u vlasništvo Republike biti privatizovan i prodat po niskoj ceni i da će doživeti sudbinu PIK Bečeja.

On je, pred sednicu gradske skupštine na čijem dnevnom redu je zaključak o prenosu akcija u vlasništvu Grada Beograd u PKB na Republiku Srbiju, rekao da ono što nije svojevremeno uspelo Mlađanu Dinkiću, to je danas uradila Srpska napredna stranka (SNS), prenosi FoNet.

Božović je rekao da je Grad Beograd, kada je na njegovom čelu bila DS, sačuvala PKB tako da bude fabrike jeftine i zdrave hrane i da cena korporacije iz godine u godinu bude sve veća.

Danas je PKB pred bankrotom, plate nisu onolike kolike su bile, mnogo je manji obim posla nego za vreme DS, rekao je Božović.

On je rekao i da je DS ponudila koncept koji je od PKB napravio preduzeće koje je moglo da se proda za 300,400 ili 500 miliona evra, a on danas ne može da se proda ni za 30 odsto tržišne cene.

Andrija Mladenović zamenik gradonačelnika Beograda u istakao je da namena zemljišta Poljoprivrednog kombinata Beograd neće biti menjana i ta firma neće izgubiti svoju osnovnu namenu.

Povod za preuzimanje PKB je bio da se zaštiti gradsko građevinsko zemljište što je bilo opravdano i to zemljište je sada zaštićeno, rekao je on i dodao da nema bojazni da će njegova namena biti menjana iz poljoprivrednog u gradjevinskog.

On je rekao da smatra da je bitno da republička vlast nađe strateškog partnera da bi se došlo do kvalitetnog rešenja za PKB uz dodatne investicije samo u osnovnu delatnost te firme.

Beograd kao jedinica lokalne samouprave nije dobio nadležnosti ni zakonom ni gradskim statutom da se bavi poljoprivrednom delatnošću i strateški partner je najbolje rešenje da bi PKB nastavio da radi i da se razvija, rekao je Mladenović.

On je dodao da PKB sada nije u lošijem stanju nego kad je preuzet, a da su gradske vlasti uspele da firma funkcioniše uprkos nasleđenim dugovima.

Dopuna dnevnog reda o rušenju Savamale

Božović je rekao i da će odbornici DS tražiti dopunu dnevnog reda današnje sednice, kako bi se raspravljalo o rušenju u Savamali.

Koliko god oni budu tihovali kada je u pitanju najveći zločin u 2016. godini, koji se dogodio u noći 24. aprila, toliko će DS biti sve glasnija i glasnija, rekao je Božović.

On je istakao da će zahtevati objašnjenje zašto tužilaštvo već četiri meseca o tome ćuti i pitati ko je od čelnika gradskih vlasti pod fantomkama učestvovao u tom krivičnom delu.

On je rekao da SNS mora da se opredeli za sistem vrednosti, jer se istovremeno ne može otkrivati spomenik Zoranu Đinđiću i davati ulica Brani Crnčeviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari