Narodna stranka: Sprovođenje Plana generalne regulacije stvorilo bi velike gužve u Beogradu 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/MO) (Arhiva)

Potpredsednica Narodne stranke Marina Lipovac Tanasković izjavila je danas da bi sprovođenje Plana generalne regulacije Beograda stvorilo velike saobraćajne gužve u nekim delovima grada.

Navodeći da je Narodna stranka predala „veliki“ broj primedbi na taj plan, ona je ocenila da bi gradska vlast trebalo da odustane od projekata koji bi izazvali „još veće probleme“.

„Sumnjamo da je proširenje ulica Blagoja Parovića i Kneza Višeslava i postavljanje tri nove kružne raskrsnice na Banovom brdu znak da je planirana gradnja novog naselja na zemljištu Avala filma“, rekla je Lipovac Tanasković novinarima ispred gradskog Sekretarijata za urbanizam, gde je održana sednica Komisije za planove.

Ocenila je da se kružne raskrsnice „ne postavljaju na takvim mestima“ i dodala da to „sigurno nije mišljenje struke“.

„Dobili smo odgovor da su hteli da spreče saobraćajna zagušenja, ali to nije tačno, jer ako bi se proširila jedna ulica, onda bi zagušenje nastalo u Požeškoj ili kod Šumarskog fakulteta“, rekla je Marina Lipovac Tanasković koja je diplomirani inženjer saobraćaja.

Dodala je da bi probleme u saobraćaju trebalo rešavati povećanjem broja autobusa javnog prevoza „kako bi veći broj građana koristio tu vrstu prevoza“.

„U Beogradu javni prevoz koristi 45 odsto ljudi, što nije loše, ali tendencija bi trebalo da bude da ga koristi 60 odsto stanovnika. Automobili stvaraju gužve“, rekla je predsednica odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda.

Narodna stranka podnela je primedbe i na delove Plana generalne regulacije koji se odnose na Košutnjak.

Predsednik Odbora Narodne stranke za zaštitu životne sredine Aleksandar Anđelković rekao je da vlast „planira da uništi šumu na Košutnjaku“.

„Košutnjak je predviđen za sport i rekreaciju a sada planiraju da tu nasele još 5.000 ljudi. Potrebno je da šuma ostane, a Beograd bi trebalo da teži da bude grad poput Beča – istovremeno moderan grad i zelena oaza“, rekao je Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari