Završni deo projekta „Moja sigurna škola u mom sigurnom kraju“ realizovan je juče na platou ispred zgrade opštine Vračar deljenjem flajera i otvaranjem sveske građana volontera koji su spremni da aktivno rade na smanjenju nasilja u školama. Flajere su delili učenici našminkani kao žrtve nasilja.


– Odrasli često nasilje prikrivaju šminkom.To je ono što smo saznali u razgovoru sa učenicima osnovnih škola u opštini Vračar. Zbog toga smo organizovali ovu akciju u kojoj deca likovnih izrazom, praktično, žele da pokažu da im je dosta nasilju – kaže za Danas Spomena Milačić, koordinator projekta.

U realizaciji Projekta učestvovale su vračarske osnovne škole: „Jovan Miodragović“, „Kralj Petar II Karađorđević“, „Dušan Dugalić“, Svetozar Marković“, „Sveti Sava“, „Vladislav Ribnikar“ i „Siniša Nikolajević“. U Projektu su učestvovali i pripadnici MUP-a i Preventivno savetovalište Doma zdravlja „Vračar“.

– Cilj projekta je umrežavanje na lokalnom nivou, kao i aktivno angažovanje učenika osnovnih škola u rešavanju problema nasilja i upoznavanje institucija koje im u tome mogu pomoći – objašnjava Milačićeva. Ideja performansa potekla je u jednoj od radionica. Naime, na pitanje šta je to nevidljivo nasilje, učesnik radionice je kazao da je to „ono nasilje koje za posledicu ima masnicu, ali se ona ne vidi jer biva prekrivena tečnim puderom“. Ideja performansa je upravo suprotna: korišćenje šminke u svrhu prikazivanja pravog lica nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari