Nastavljena divlja gradnja na Vračaru 1Foto: Danas Online

Nedozvoljena divlja gradnja na Vračaru, u vili koja je pod zaštitom države u Topolskoj 19 nastavljena je i danas i pored protesta tri Udruženja koja se bore protiv investitorskog divljanja u ovoj centralnoj beogradskoj opštini.

Udruženje Topolska, Društvo za ulepšavanje Vračara i Društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca podsećaju da je reč je o prostorno-istorijskoj-kulturnoj celini Krunski venac koja je od pre dva meseca zaštićena odlukom Vlade Srbije. Ova vila je kategorizovana kao objekat od posebne vrednosti.

„Međutim, i pored pisanja medija i naših protesta, radovi na izgradnji celog novog sprata na vili u Topolskoj 19 nastavljeni su i tokom vikenda”, kažu u Društvu za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca.

Nastavljena divlja gradnja na Vračaru 2

Dodaju da zbog svega toga sledi podnošenje krivičnih prijava protiv sekretara i podsekretara iz Sekreratijata za inspekcijske poslove Sonje Božović i Milana Ljune, protiv investitora Milana i Katarine Pajković i protiv izvođača radova Radeta Gaćeše.

Takođe, krivična prijava će biti podneta i protiv Viktora Kovačevića, kao nadzornog organa.

„Sve to ide uz hitan zahtev da se stavi traka na gradilište i ono zatvori i da se poruši sve što je protivpravno nadzidano. Ako se to ne desi u najskorijem roku, krećemo sa blokadom ulica, gde ćemo pozvati sve građane i političke aktere i blokiraćemo ulicu Maksima Gorkog“, ističu ova tri Udruženja.

Tri Udruženja održaće konferenciju za novinare ispred objekta u Topolskoj 19 u utorak, 21. septembra, u 12 časova.

Podsećamo, vlasnik objekta je zatražio dozvolu za adaptaciju i rekonstrukciju krova, Zavod za zaštitu spomenika kulture je više puta reagovao, ali inspekcija ne reaguje.

U Zavodu se rekli da krov može da se promeni, i to samo ako je zastareo, ali nema promene morfologije krova, oblika i nagiba krovnih ravni, postojeće visine slemena i krovnog nadzitka.

Međutim, investitor je sve to prenebegao i nadzidao je objekat. Zavod je više puta od opštine Vračar i investitora tražio projekat, ali nije dobio. U opštini usmeno kažu da nisu dozvolili bilo kakvo nadziđivanje a inspekcija ne reaguje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari