“Ne da(vi)mo Beograd” performansom protiv spalionice 1

Otvaranje ponuda za javno-privatno partnerstvo za izgradnju spalionice na deponiji u Vinči, inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” obeležila je peformansom bacanja crnih smećarskih kesa sa znakom evra, ispred Skupštine Grada.

Dok je Grad predstavljao jedinu ponudu koja je stigla na javni poziv za partnera u tretmanu i odlaganju komunalnog otpada, od francusko-japanskog konzorcijuma Suez – Itochu, članovi inicijative, svojim činom simobolično su hteli da pokažu da je prodaja takvog resursa kao što je otpad – „bacanje para u vazduh“, kako je objasnio Dobrica Veselinović, ispred inicijative.

Oni su u više navrata, performansima od “paljenja” otpada ispred gradske Skupštine, do “gašenja” protivpožarnim aparatima, ali i tribinama ukazivali na potencijalne negativne aspekte izgradnje spalionice, i ekološke, socijalne i ekonomske.

“Izgradnjom spalionice, nepovratno će otići u vazduh otpad kao važan resurs, koji može da zaposli hiljade najsiromašnijih građana i građanki u reciklažnoj industriji. Javni interes ponovo neće biti zaštićen, već prodat zarad privatnog profita, a novac građana će ponovo odleteti u vazduh” istakli su iz inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”

NJihov stav je jasan, a tenderska komisija će doneti svoj sud o pristigloj ponudi za javno-privatno partnerstvo u “zakonski propisanom roku”, kako je naveo Beoinfo. Ukoliko ponuda bude prihvaćena, sledi potpisivanje ugovora između Grada i konzorcijuma Suez – Itochu, koji treba da odobre odbornici u gradskoj Skupštini. U tom slučaju bi radovi mogli da počnu u drugoj polovini 2018. godine.

Za te radove, javni poziv je raspisan još 2015. godine i obuhvata projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje i održavanje postrojenja za tretman i odlaganje približno 480 hiljada tona komunalnog i oko100 hiljada tona građevinskog otpada godišnje, uz proizvodnju električne i/ili toplotne energije, kao i zatvaranje i rehabilitaciju postojeće deponije.

Od raspisivanja do otvaranja ponuda gradonačelnik Siniša Mali najavljivao je “dve do tri ponude francuskih kompanija koje su lideri u svetu”, među kojima je bio i Suez, ali nije pominjao konzorcijum sa japanskom firmom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari