NEBOJŠA TOMIĆ: Kandidat Pokreta snaga Srbije za gradonačelnika Beograda je Nebojša Tomić. U razgovoru za Danas govori o tome koliko je izgradnja metroa neopohodna kako bi se trajno rešeli saobraćajni problemi u gradu. Takođe, govori o prioritetima u razvoju grada na kojima bi insistirao ukoliko bi nakon lokalnih izbora bio imenovan za gradonačelnika.

NEBOJŠA TOMIĆ: Kandidat Pokreta snaga Srbije za gradonačelnika Beograda je Nebojša Tomić. U razgovoru za Danas govori o tome koliko je izgradnja metroa neopohodna kako bi se trajno rešeli saobraćajni problemi u gradu. Takođe, govori o prioritetima u razvoju grada na kojima bi insistirao ukoliko bi nakon lokalnih izbora bio imenovan za gradonačelnika.
Kako rešiti problem svakodnevnih saobraćajnih gužvi?
Rešenjima, a ne obećanjima. Šta je Beogradu u ovom trenutku potrebno – simbol za razglednice iz našeg glavnog grada ili mogućnost da se novcem za jednu „žirafu“ izgrade četiri mosta preko Save i Dunava? Ipak, neophodno je istaći i činjenicu da će izgradnja mosta samo privremeno i prividno rešiti problem u saobraćaju. Jedino dugoročno rešenje za saobraćaj u Beogradu jeste alternativni, nezavisni sistem, a to je metro.
Koja prva tri problema biste rešili u Beogradu?
Da za budućnost Beograda sačuvamo najvrednije parče gradskog građevinskog zemljišta, umesto što se za male pare rasprodaje što domaćim, što stranim tajkunima. Naša namera je da resurse grada zadržimo pod kontrolom gradskih organa, i to tako da njihovo raspolaganje bude isključivo u funkciji Beograđana.
Problem neravnomernog razvoja Grada, kao i neopravdana koncentracija sredstava u centralnim gradskim opštinama, uzrokuje zaostajanjem u infrastrukturnoj izgradnji, komunalnim kapacitetima, što, sve zajedno, dovodi do dalje periferizacije prigradskih opština.
Neophodno je dodatno stimulisati investitore da svoj kapital usmere ka prigradskim, u ovom trenutku slabije razvijenim, opštinama, od čega će ceo Beograd imati koristi.
Rešiti vitalne probleme kvaliteta života a ne „šminkati“ centar i ulice koje donose zaradu „prijateljima grada“. Zar je pošteno da majke u bolnicama kraj svoje dece spavaju na stolicama a gradonačelnici se hvale lepim Terazijama. Opšte je poznato da se pojedine ulice asfaltiraju po tri puta godišnje, izvođači se menjaju, a „da se Vlasi ne dosete“.
Kako biste rešili problem urbanističkog haosa koji je nastao?
Smatram da je, umesto „glavnog urbaniste“ neophodno formirati čitav tim uglednih i ostvarenih arhitekata koji bi, prvenstveno, imali za cilj da harmonizuju razvoj Grada, vodeći se interesom Grada i građana, a ne interesnih grupa.
Da li biste kao gradonačelnik podržali ideju povećanja broja opština ?
To je od prvog dana zahtev Pokreta Snaga Srbije – Bogoljub Karić. Naše mesne zajednice su često veće od nekih gradova u Srbiji. Administracija postoji zbog građana a ne obrnuto. Taj problem je moguće rešiti uprošćavanjem zakona i razvojem informatičkih sistema.
S obzirom da je poslednjih godina česta pojava promena naziva ulica, da li biste se kao gradonačelnik založili za promenu naziva nekih ulica i kojih i da li biste eventualno vraćali naziv staim ulicama?
Ko zna unapred šta će istorija potvrditi, a šta odbaciti. Osim promena koje bi se događale u vreme okupacija, a Beograd je mnogo puta pokoravan, borio bih se protiv svake promene imena ulica. Ulice su nekada obeležje istorije i to mora da se čuva.
Kao gradonačelnik koga biste predložili za počasnog građanina?
Pokret Snaga Srbije – Bogoljub Karić već je podneo inicijativu Skupštini grada kojom kandiduje Vladimira Putina za počasnog građanina Beograda. Smatramo da je njegova principijelnost u zaštiti integriteta Srbije i više nego dovoljan razlog za ovu inicijativu.
Koje projekte dosadašnje gradske vlasti bi nastavili a koje eventualno obustavili?
Svakako ćemo podržati i nastaviti sve projekte koji doprinose poboljšanju socijalnog i ekonomskog položaja građana, a naročito ugroženih kategorija. Ipak, moram da istaknem nameru da princip pravičnosti i jednakih šansi za one koji konkurišu za ove projekte, mora biti prioritet nove gradske vlasti, a da će vreme kompromitovanih konkursa i nameštenih tendera zauvek proći.
Kako bi građani mogli da kontrolišu vaš rad ?
Potrudiću se da moji saradnici i ja budemo stalno dostupni građanima, a ne, kao aktuelna vlast, da se sugrađana sete samo u izbornim kampanjama. Takođe, svaka služba mora da dostavlja Skupštini sve žalbe građana na rad administracije, gradonačelnika, ali i Skupštine grada, jer samo krajnja otvorenost prema javnosti je jedini objektivni sudija i prava kontrola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari