U jedinoj neogotskoj građevini na široj teritoriji Beograda, smešten je zemunski muzej koji zbog tehničkih nedostataka, te oduženog renoviranja, već sedam godina nije dostupan očima javnosti. Prethodno temeljno uređenje ove ustanove kulture završeno je 1970. kada je Zavod za zaštitu spomenika adaptirao ovu zgradu i instalirao trajnu izložbu Zavičajnog muzeja Zemuna (Glavna 91). Postavka obuhvata prošlost Zemuna, od nastanka do 1945.


U Muzeju grada Beograda, čiji je muzej u Zemunu jedan organizacioni deo, kažu da nisu sigurni kada će tačno izložba biti predstavljena građanima, ali da postoji plan za 2010. koji mora da bude ispoštovan kako bi se stvorili uslovi za nesmetan rad ove ustanove.

– U toku ove godine mora da bude uveden novi protivpožarni i protivprovalni sistem, da se popravi grejanje kao i čitav niz tehničkih stvari i dozvola za te projekte, uključujući i projekat stalne postavke muzeja. U pitanju je veoma stara zgrada koju je teško održavati. Problem je i vlaga i stari parket – za Danas kaže Marija Stošić, zadužena za odnose sa javnošću u Muzeju grada Beograda. Zavičajni muzej osnovan je 1954. a 1968. postao je deo Muzeja grada Beograda.

Inače, smešten je u kući porodice bogatih cincarskih trgovaca Spirta, koju je nepoznati arhitekta sagradio 1840. u duhu romantizma, oponašajući gotski stil. Arhitektonskim odlikama i bogato opremljenim enterijerom, zidnim slikama i ukrasima, tapetima, intarziranim parketom, keramičkim stilskim pećima i kaminima, ona se izdvaja od zemunskih kuća svog vremena, što ukazuje i na ugled i ekonomsku moć vlasnika. Pavle Spirta dobio je 1856. plemićku titulu i pravo na porodični grb.

Glavni deo zgrade, komponovan je u šemi neparnih brojeva, karakterističnoj za period romantizma, u visini je jednospratnih kuća s kojima je spojena u uličnom bloku.

Ostali muzeji rade

Prema rečima Marije Stošić, svi muzeji u gradu osim ovog zemunskog, otvoreni su za posetioce, kao i da se on još neko vreme neće naći u turističkoj ponudi Beograda. Inače, Muzej grada Beograda priprema brošuru odnosno priručnik o muzejima na teritoriji grada koje posetioci mogu da obiđu za jedan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari