Investitori su, iz raznih razloga,a najčešće je u pitanju besparica, u Beogradu napustili više od hiljadu gradilišta. Na prostoru ovih neizgrađenih objekata,procenjuje se, može da se izgradi oko oko četiri miliona kvadrata, a to je oko 80 hiljada novih stanova veličine 50 kvadrata. Poređenja radi, u Beogradu živi blizu sto hiljada porodica koji nemaju svoj krov nad glavom.


Po novom Zakonu o planiranju i izgradnji, javni prvobranilac ima nadležnost da pokrene proces oduzimanja lokacije, čime bi se otvorila mogućnost za izgradnju 80 hiljada novih stanova. Investitori su,ne tako davno, imali obavezu da u roku od dve godine zemljište privedu nameni, a nakon toga postojao je osnov po kom im se to zemljište moglo oduzeti. Međutim, ovim Zakonom nije bilo definisano ko ima pravo da podnosi zahtev za oduzimanje, postupak je bio komplikovan,a kvadrati neizgrađenog zemljišta samo su se gomilali.

Novim Zakonom o planiranju i izgradnji postupak je sada olakšan, ali oduzimanje zemljišta neće biti tako jednostavno, kako je zakonodavac predvideo. Sudskim putem će se vršiti procena ko je koliko uložio, pod kojim uslovima treba da napusti lokaciju, i šta će dalje biti sa tim zemljištem.

Ovim zakonom, javni prvobranilac treba da štiti prava građana Beograda, jer svakako da nije u interesu grada da se gomilaju parcele započetih, a nezavršenih gradilišta.

Podsetimo,prema Zakonu o planiranju i izgradnji, koji je na snagu stupio u septembru prošle godine, ukoliko istekne rok trajanja građevinske dozvole, a objekat nije upisan u zemljišne knjige, automatski podleže procesu prestanku prava korišćenja ili oduzimanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari