Zbog neizmirenih obaveza za isporučene energente, račun Beogradskih elektrana trenutno je u blokadi, ali snabdevanje Beograđana toplotnom energijom neće biti ugroženo, potvrđeno je u tom preduzeću. Javno preduzeće Srbijagas blokiralo je račun Beogradskim elektranama, zbog neizmirenih obaveza za gas koji je isporučen u grejnoj sezoni 2008/09.


Menadžment preduzeća će i u narednom periodu činiti sve da dug za isporučeni gas u prethodnoj grejnoj sezoni bude isplaćen u što kraćem roku, a da ne bude ugroženo redovno snabdevanje korisnika toplotnom energijom. Dug prema Srbijagasu nastao je zbog velikog dispariteta cena energenata, prevashodno prirodnog gasa i cene isporučene toplotne energije korisnicima, a uz to je cena toplotne energije u Beogradu, ispod ekonomske.

Osim toga, poslovanje toplana značajno opterećuju i velika potraživanja od neredovnih platiša, jer Beogradske elektrane od dužnika potražuju čak pet milijardi dinara. Pored toga, Beogradske elektrane su iz sopstvenih prihoda uplatile dodatnih 520 miliona dinara na ime duga za isporučeni gas u grejnoj sezoni 2008/09, a preduzeće je iz sopstvenih sredstava u toku leta i jeseni 2009. godine nabavilo i 50.000 tona mazuta.

Beogradske elektrane su u prošloj godini ostvarile gubitak u poslovanju manji za oko 1,2 milijarde dinara, u odnosu na 2008. godinu, a Elektrane ne mogu da utiču na cene energenata i električne energije, koji u ukupnim troškovima poslovanja preduzeća učestvuju sa oko 70 odsto. Kada je reč o poskupljenje grejanja, u Beogradskim elektranama objašnjavaju da Skupština grada, kao osnivač Elektrana, donosi odluku o povećanju cene toplotne energije.

Inače, predsednik Poslovnog udruženja Toplane Srbije Milovan Lečić juče je najavio da bi daljinsko grejanje moglo da poskupi za oko šest procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari