– Projekat zbrinjavanja Roma iz nehigijenskog naselja ispod Gazele koštao je više od dva miliona evra. Prema nekim procenama, u Beogradu ima oko stotinu takvih naselja, i računicom dolazimo do jako velike sume novca koja je potrebna za rešavanje tog problema. Ovo pitanje ćemo rešavati metalnim kontejnerima, koji predstavljaju neuporedivo bolji kvalitet življenja.

 Na taj način izvršićemo socijalizaciju romske populacije i ispuniti sva četiri elementa, od krova nad glavom, zapošljavanja, zdravstvene zaštite, pa do školovanja – kaže u razgovoru za Danas Milan Krkobabić, zamenik gradonačelnika.

Pomoć od 16.000 dinara na godišnjem nivou dobija 65.000 ugroženih penzionera. Obećali ste da će ta pomoć ubuduće iznosi 4.000 dinara mesečno.

– Iako se bliže izbori to obećanje nije predizborno, jer tu ideju zastupam od samog početka. Berlin, gde sam prvo putovao kada sam stupio na funkciju, penzionerima koji imaju mesečnu penziju od 300 do 400 evra, doplaćuje do 750 evra. Beograd bi, ukoliko odluči da se ugroženi penzioneri mesečno pomažu sa 4.000 dinara, morao da izdvoji 30 miliona evra na godišnjem nivou. To je novac koji bi bio pametno uložen i ovo će biti nešto o čemu ćemo razgovarati prilikom formiranja sledeće gradske vlasti.

Da li će Grad nastaviti da i dalje posvećuje pažnju starijim sugradjanima i u 2012. godini?

– Trenutno imamo 20 klubova za druženje, izlazak i razne aktivnosti. Otvorili smo i dnevni centar za boravak najstarijih. Takođe, svi penzioneri imaju pravo besplatnog korišćenja gradskih biblioteka. Oko 1.500 najstarijih građana je obučeno za rad na kompjuteru. Na Starom DIF-u postoji besplatna rekreacija za najstarije. I jako je važno napomenuti da svi stariji od 65 godina danas imaju pravo besplatnog korišćenja gradskog prevoza. Nastavićemo u tom smeru.

Da li je osiguran rad narodnih kuhinja u 2012. godini?

– Trenutno imamo oko 12.000 korisnika i taj broj se povećava, ali u svakom trenutku smo spremni da to adekvatno ispratimo. Obećao sam da niko neće i niko ne sme biti gladan. Za 2012. je izdvojeno oko 600 miliona dinara, ali suma će se verovatno korigovati rebalansom budžeta. Ne treba zaboraviti da je Beograd jedini grad u Srbiji koji sam finansira njihov rad.

Šta će se učiniti kako bi se poboljšao položaj osoba sa invaliditetom?

– Za ovu godinu ključan je koncept socijalnog preduzetništva. Pored javnog i realnog, jako je važan i ovaj sektor. Gradonačelnik i ja imamo punu saglasnost u vezi sa ovim pitanjem i prvi projekat ovog tipa biće pokrenut ovog meseca. U pitanju je „Lola preduzetništvo“, gde imamo i štampariju i doradu i gde ćemo sada otvoriti pogon za proizvodnju smrznutog testa. Zaposliće se oko 30 osoba sa invaliditetom, i to na poslovima pomoćnika pekara i pomoćnika poslastičara. Ideja nam je da u narednom periodu socijalno preduzetništvo zauzme bar jedan odsto stanovništva, što bi bilo oko 70.000 ljudi. Trenutno ih je oko 4.000, koji su zaposleni u 44 preduzeća.

Dnevni centar plus

lHoće li Grad izgraditi još jedan objekat u Šekspirovoj?

– Naš koncept je da svaka opština ima po jedan dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju. Ključni je objekat socijalne zaštite u Šekspirovoj. Tokom godine ćemo, takođe u Šekspirovoj, otvoriti još jedan centar, „dnevni boravak plus“, čime ćemo odgovoriti na zahteve roditelja, koji brinu ko će se starati o njihovoj deci kada oni više ne budu živi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari