Beograd je dobio Budžetski fond za zaštitu životne sredine. Fond je formiran na osnovu odluke gradonačelnika Dragana Đilasa.


Sredstvima fonda finansiraće se strateški planovi i programi upravljanja životnom sredinom, zaštita i poboljšanje kvaliteta vazduha, vode, zemljišta i šuma, zaštita prirodnih resursa i dobara i održivo korišćenje i razvoj zaštićenih prirodnih dobara. Fond će se koristiti i za kontrolu i ocenjivanje stanja životne sredine (monitoring), kao i ažuriranje registra izvora zagađivanja, izgradnju sistema upravljanja otpadom i njegovo iskorišćavanje, sanacione planove i projekte rekultivacije zagađenog prostora.

Novac će biti izdvajan i za preventivne i interventne mere u slučajevima zagađivanja životne sredine i udesa, podsticanje istraživačkih i razvojnih studija i za programe ekološkog obrazovanja i jačanja javne svesti o očuvanju životne sredine i održivog razvoja, podsticanje čistije proizvodnje i primenu tehnologija koje smanjuju opterećenje i zagađenje životne sredine i podsticanje korišćenja obnovljivih i alternativnih izvora energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari