Milan Krkobabić, zamenik gradonačelnika Beograda, primio je juče Petra Antića, pomoćnika ministra za ljudska i manjinska prava, i predstavnike Roma iz Vojvođanske ulice. Nakon razgovora, zamenik gradonačelnika je izjavio da će porodice koje su iseljene iz Vojvođanske ulice na Novom Beogradu, a koje imaju prebivalište na teritoriji Beograda, biti preseljene u mobilne stambene jedinice u naselju Makiš.


Porodice koje su živele u Vojvođanskoj ulici, u proteklom periodu su u više navrata bile obaveštavane od strane nadležnih službi, da će morati da napuste objekte u kojima bespravno borave. Pošto se radi o atipičnom raseljavanju, pri zbrinjavanju ovih porodica, gradonačelnik i ja smo se rukovodili pre svega humanim aspektom. Trenutno je najvažnije da su sva deca zbrinuta i da će im od ponedeljka biti omogućeno da se vrate u vrtiće i školske klupe. Svim žiteljima naselja obezbeđeni su lanč paketi, a pružena im je i adekvatna zdravstvena zaštita, izjavio je Krkobabić nakon sastanka održanog u Starom dvoru.

Zamenik gradonačelnika je istakao da se i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava aktivno uključilo u rešavanje ovakvih situacija, tako što je na sebe preuzelo polovinu svih troškova zbrinjavanja porodica.

Gradonačelnik Dragan Đilas izjavio je da su Romi iz Vojvođanske ulice beogradskog naselja Bežanija raseljeni po propisima.

– Ne gledam na taj problem kao mnogi drugi i mogu da kažem da stanova za ljude koji ih potražuju po tom osnovu neće biti, bar dok sam ja gradonačelnik Beograda – rekao je Đilas.

Osam romskih porodica u četvrtak je, po zahtevu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, uz prisustvo policije, iseljeno sa pomenute lokacije. Gradske vlasti su tada počele sa rušenjem privremenih domova Roma, a stanari, njih 36 ostalo je bez „krova nad glavom“, uključujući i 16 dece. Iseljeni Romi nastavili su juče protest ispred Skupštine grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari