Samit Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC) i Evropske unije (EU), posvećen investiranju i trgovinskoj razmeni dva regiona, koji je održan u Santjagu, završen je potpisivanjem jednoglasno usvojene deklaracije, u kojoj se poziva na regulisanje stranih investicija u skladu s njihovim ekonomskim interesima.

 „Razgovori su dali novu energiju i novi podstrek našem strateškom partnerstvu“, rekao je na ceremoniji zatvaranja samita predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej. Predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos ocenio je da je „važan“ zaključak samita da Latinska Amerika želi da Evropa izađe iz krize kako bi dve strane „kao partneri, zajedno od toga imale korist“.

Evropa je najveći investitor u Latinskoj Americi: 43 odsto svih stranih investicija u CELAC dolazi iz EU, a samo u 2010. godini članice Unije investirale su 385 milijardi evra u latinoameričke i karipske zemlje. Završna svečanost dvodnevnog samita, na kojoj se okupilo oko 40 šefova država i delegacija iz oko 60 zemalja, protekla je pod senkom požara u jednoj diskoteci u Brazilu u kojem je poginulo 232 osobe. Samit u Santjagu, na kojem su učestvovali predstavnici 27 država EU i 33 karipske i latinoameričke zemlje, prvi je od osnivanja CELAC-a 2011. godine.

Nikolić razgovarao sa Merkelovom

Na Samitu u Santjagu predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Susret je usledio u subotu, na večeri koju je za učesnike samita priredio predsednik Čilea Sebastijan Pinjera, ali nije poznato o čemu su Nikolić i Merkelova razgovarali. Nikolić se prethodno sastao i sa kubanskim liderom Raulom Kastrom, koji je pozvao srpskog predsednika da poseti Kubu, sa predsednikom Urugvaja Hoseom Muhikom i sa premijerom Portugala Pedrom Pasušem Koeljom. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari