Ukoliko se povredi u vozilima Gradskog saobraćajnog preduzeća „Beograd“ (GSP), putnik ima pravo na novčanu odštetu od 4.000 do čak 16.000 evra.


U GSP-u naglašavaju da su vozila, zaposleni i putnici osigurani kod „Dunav osiguranja“, te da se zahtev za odštetu podnosi kod te kompanije, kao i da se broj saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovala njihova vozila smanjio.

U „Dunav osiguranju“ kažu da su u 2010. imali 111 šteta po obaveznom osiguranju putnika i da je u tu svrhu isplaćeno bezmalo deset miliona dinara, odnosno oko 100.000 evra.

Visina osiguranja propisana je Zakonom o obaveznom osiguranju, a prema članu 16. tog zakona najniža suma na koju može biti ugovoreno osiguranje putnika iznosi 8.000 evra za slučaj smrti putnika, 16.000 evra za slučaj invaliditeta i. 4.000 evra za slučaj privremene nesposobnosti za rad i troškova lečenja. Takođe, koliko će iznositi novčana odšteta zavisi od toga da li je putnik pretrpeo lake ili teške povrede, da li je smrtno nastradao, koliko godina ima povređeni, kao i da li se premija isplaćuje detetu nastradalog, koje je maloletno ili punoletno.

U „Dunav osiguranju“ kažu da su u 2010. imali 111 šteta po obaveznom osiguranju putnika i da je u tu svrhu isplaćeno bezmalo deset miliona dinara.

– Najčešće se radi o lakim telesnim povredama, kontuzijama, ugruvanosti koje prate, ponekad, posekotine i ožiljci koje se javljaju kod lakših saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju autobusi koji su odgovorni za nezgodu. Kod starijih sugrađana javljaju se teže posledice padova, lomovi kukova, ekstremiteta uganuća i slično, kod kojih je specifično da nekad nastanu i bez saobraćajne nezgode, odnosno sudara vozila, zbog specifičnosti samog putnika, njegovog zdravstvenog stanja, vitalnosti, starosti, korpulentnosti i ostalih okolnosti koje mogu uticati na način nastanka i stepen povređivanja – kaže za Danas Nebojša Burgić, direktor direkcije za naknadu štete u „Dunav osiguranju“. U GSP-u naglašavaju da se broj saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovala njihova vozila smanjio.

– Prema obrađenim službenim podacima za period 1. januar 2011 – 31. jul 2011. broj saobraćajnih nezgoda sa učešćem vozila GSP „Beograd“ je smanjen u odnosu na isti period prethodne godine, a od čega se na krivicu vozača GSP „Beograd“ odnosi približno 20 odsto.

Prijava štete korisničkom centru

U GSP-u kažu da se pravo na naknadu štete ostvaruje prijavom korisničkom centru GSP „Beograd“ na telefon 011/366-4040 i podnošenjem odštetnog zahteva osiguravajućem društvu, uz uslov da korisnik prevoza ima svu potrebnu dokumentaciju.

– Za prijavu štete potrebna su lična dokumenta, originalna lekarska dokumentacija i odgovarajući dokazi koji ukazuju da je lice u svojstvu putnika povređeno u vozilu javnog prevoza. Dokazivanje da je do povrede došlo u vozilu ili na stajalištu vrši se na osnovu svih dokaza koji se pojavljuju u dokaznim postupcima pred sudovima i drugim državnim organima. Dakle, potreban je zapisnik o uviđaju MUP-a, izveštaj medicinske ustanove, izjave vozača i dispečera GSP, kao i izjave svedoka, očevidaca nezgode – navodi Burgić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari