Onlajn baza podataka koja će pomoći studentima da se uključe u javni i privredni život lokalne zajednice i time lakše dođu do zaposlenja, napravljena je u saradnji opštine Obrenovac i organizacije „Lidernet“. Reč je o jedinstvenom softveru u Srbiji pomoću kog se može videti u svakom trenutku broj studenata na opštini i na kom fakultetu studiraju.


– Pomoću softvera znaćemo koliko je, primera radi, studenata poljoprivrede, koja su godina i njihov prosek. Tako će javni i privatni sektor u svakom trenutku moći da vide kakav je intelektualni kapital Obrenovca. Nije ideja da sačekamo studente sa diplomama da se prijave na biro, gde se u proseku čeka od jedne do tri godine na posao, već da ih držimo vezanim za mesto odakle su otišli na studije – kaže Zoran Subotički, predstavnik „Liderneta“.

Miroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac, rekao je da će ovim biti moguće dugoročnije planiranje zapošljavanja mladih obrazovanih ljudi, a da je planirano upravljanje ljudskim resursima interes opštine.

Prema rečima koordinatora Kancelarije za mlade opštine Obrenovac Duška Krstića, baza podataka omogućava im direktniju komunikaciju sa studentima, i za sada ih imaju upisanih 170.

– Baza podataka je napravljena u okviru projekta „Lokalne akademske mreže“. Projekat je višestruko značajan, kako za studente tako i za zajednicu, kao i razlozi za njegovo formiranje – rekao je Krstić. On je objasnio da nijedna lokalna ustanova nema podataka o tome koje fakultete su mladi iz Obrenovca upisali, gde su upisali, sa kakvim uspehom studiraju, za vreme studija „u velikim gradovima“ studenti su potpuno izopšteni iz javnog života svoje lokalne zajednice. Lokalni preduzetnici i poslodavci nemaju nikakav uvid u „akademski potencijal“ svojih mladih sugrađana, a opština nema nikakav uvid u najbolje ljudske resurse svoje zajednice.

– Softver za onlajn bazu podataka studenata sadrži sve značajne i važne informacije o svakom studentu koje se tiču njegovog visokog obrazovanja. Baza podataka je javna, dostupna unosom šifre i kao link nalazi se na sajtu opštine, svi koji žele mogu da popune obrazac i tako budu deo mreže – navodi Krstić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari