Nezgode se dešavaju kada su deca mala i uvek ima mesta za brigu. Međutim, prema rečima sekretarke Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljane Jovčić, najmlađi Beograđani koji borave u vrtićima osigurani su od povreda 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji i tokom praznika ma gde god da se nalazili, pa čak i u inostranstvu.


– Osiguranje dece koja borave u predškolskim ustanovama prestonice finansira se iz budžeta Grada Beograda. Tako da ono ne ide na teret roditelja i nije uključeno u cenu vrtića. Mališani su kompletno osigurani od nezgoda koje se dogode ne samo u vrtićima nego i kad su sa roditeljima kod kuće, u parku ili bilo kom drugom mestu – objašnjava za Danas sekretarka Jovčić. Kako je istakla, Agencija za javne nabavke raspisuje konkurs za osiguravajuću kuću i sa onom koja pobedi Grad potpisuje ugovor na godinu dana.

U slučaju da dođe do povrede deteta, navodi Jovčićeva, roditelji vode mališana kod lekara, koji utvrdi stepen povrede. Nakon završenog lečenja sa svom lekarskom dokumentacijom, podnose zahtev za nadoknadu štete u predškolskoj ustanovi na opštini u kojoj dete ide u vrtić. Predškolska ustanova dokumenta predaje komisiji koja je formirana od strane osiguravajućeg zavoda i oni dalje odlučuju o visini nadoknade prema već utvrđenoj skali za procenu štete.

Direktorka Predškolske ustanove „Savski venac“ Gordana Petrović kaže da u njihovim vrtićima nije bilo ozbiljnih povreda koje bi iziskivale velike iznose.

– Deca su uglavnom dobra i nije bilo velikih povreda, pa samim tim i iznosa, mada su naši mališani osigurani non-stop i o tome su obavešteni njihovi roditelji. Naša predškolska ustanova ima dva osiguranja, jedno je imovinsko i osigurava ga Unika, dok su deca osigurana kod Dunav osiguranja, a sa njima je Grad Beograd sklopio ugovor – navela je Petrovićeva. Ona je dodala da svaka osiguravajuća kuća ima svoje pakete iznosa i premije osiguranja, a da Grad slapa ugovor prema svojim raspoloživim sredstvima.

PU „Rakovica“ broji 4.000 dece, kaže za Danas direktorka ove ustanove Radmila Aranđelović, a povrede od osiguranja naplatilo je njih 24. Od toga je sedmoro mališana povređeno u vrtićima, a 17 van njega. Ona je istakla da predškolska ustanova ne dobija povratnu informaciju o vrednosti obeštećenja, nego da se to rešava između roditelja i osiguravajuće kuće.

Roditelji obavešteni

Prema rečima sekretarke za obrazovanje i dečju zaštitu Ljuljane Jovčić, na ime obeštećenja u beogradskim vrtićima od aprila 2012. godine, od kada je potpisan ugovor sa osiguravajućom kućom, isplaćeno je dva miliona 586 hiljada 065,25 dinara. Od 60.000 mališana, koliko ih ima u vrtićima Beograda, osiguranje je naplatilo oko njih 50.000. Jovčićeva ističe da je samo 0,02 odsto te dece povređeno u obdaništima.

– Roditelji su uglavnom obavešteni, što govore i podaci. Najčešće povrede su rane, dublje posekotine, prelomi ekstremiteta, na sreću nije bilo nekih ozbiljnih povreda. Međutim, u toku prošle godine osiguranje su naplatili roditelji dece koja su imala kancer – objasnila je Jovčićeva.

Škole same odlučuju

Osiguranje u osnovnim školama nije obavezno, kaže Ljiljana Jovčić i to se uglavnom rešava unutar same škole, odnosno one same odlučuju o tome.

Direktorka Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ Snežana Knežević objašnjava za Danas da je u njihovoj školi o tome odlučuje savet roditelja.

– Savet roditelja odabere osiguravajuću kuću i iznos premije, nakon toga škola potpisuje ugovor na godinu dana, a cenu osiguranja plaćaju roditelji. Ono nije obavezno, sve je na volji roditelja da li će ga platiti ili ne. Od trenutka potpisivanja pa do isteka ugovora osigurani su svih sedam dana u nedelji. Naši roditelji su se odlučili za Viner štediše, a visina premije za ovu godinu je 310. dinara – kaže Kneževićeva. Ona ističe da kada dođe do nezgode roditelji pored propratne lekarske dokumentacije od škole dobijaju zahtev za nadoknadu štete. Taj formular popunjavaju i zajedno da ostalom dokumentacijom podnose osiguravajućoj kući, koja prema već utvrđenoj skali određuje visinu nadoknade za povredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari