Manifestacija „Ples sa Evropom – Maturantska parada 2008 “ održana je juče u Vasinoj ulici u Beogradu, gde je oko 3000 maturanata iz 23 beogradske škole zaplesalo uz zvuke operete Johana Štrausa „Slepi miš“. Putem satelitskog signala RTS njima su se, tačno u podne u plesu pridružili vršnjaci iz sedam evropskih država u kojima je istovremeno emitovan snimak manifestacije.

Manifestacija „Ples sa Evropom – Maturantska parada 2008 “ održana je juče u Vasinoj ulici u Beogradu, gde je oko 3000 maturanata iz 23 beogradske škole zaplesalo uz zvuke operete Johana Štrausa „Slepi miš“. Putem satelitskog signala RTS njima su se, tačno u podne u plesu pridružili vršnjaci iz sedam evropskih država u kojima je istovremeno emitovan snimak manifestacije. Uz taktove Štrausovog kvadrila plesalo je više od 30.000 maturanata i oborilo aktuelan Ginisov rekord u kategoriji Najveći simultani ples – Najveći kvadril.
Veselu povorku beogradskh maturanata, koja se protezala od Etnografskog muzeja do Narodnog pozorišta, pozdravili su Zoran Alimpić, v.d. gradonačelnika i Snežana Samardžić Marković, ministarka za omladinu i sport koja je i sama zaplesala. Maturantska parada se po drugi put održava u Beogradu a njeni pokrovitelji su Sekretarijat za obrazovanje i Ministarstvo omladine i sporta u saradnji sa Plesnim savezom Beograda.
– Čestitam vam ispit zrelosti i ulazak u svet odraslih. Obeležili ste ovaj značajan trenutak u vašim životima ulaskom u Ginisovu knjigu rekorda. Ovim zajedničkim, svečanim plesom simbolizujete solidarnost i jedinstvo sa vašim vršnjacima iz Srbije i Evrope. Želim vam da ostvarite sve svoje ambicije, da upišete fakultete koje želite, da ih uspešno završite i da se jednog dana bavite poslom za koji ste se školovali – pozdravio je maturante Zoran Alimpić.
Plesalo se juče na 80 gradskih trgova širom Evrope. Osim u Beogradu, 12.000 maturanata plesalo je na trgovima i ulicama Niša, Novog Sada, Pančeva, Kikinde, Pirota, Sente, Zaječara, Leskovca, Apatina, Novog Pazara i Kosovske Mitrovice.
Snežana Samardžić Marković rekla je u svom obraćanju maturantima da su oni pokazatelji pravog lica Srbije koje je mlado i lepo, i poželela im da kroz život koračaju lagano ali smelo, kao što to rade i u plesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari