Otvorena izložba "Hoteli i kafane – prepoznavanje spomenika kulture" 1Foto: Beoinfo

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović otvorio je danas u prostorijama Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda izložbu „Hoteli i kafane – prepoznavanje spomenika kulture“.

Mladenović je podsetio da izložba predstavlja deo manifestacije „Dani Beograda“  čijom proslavom su spojena veoma važna datuma naše istorije, odnosno prvo pominjanje Beograda u zvaničnim spisima  i dan kada su, upravo na Kalemegdanu, knezu Mihailu predati ključevi grada čime je Beograd oslobođen od Turaka.

U istoriji našeg grada postoji mnogo važnih datuma i događaja, od kojih je veliki broj neposredno povezan sa kafanama i hotelima i važno je da očuvamo sećanje na mesta od kojih su neka još uvek aktuelna i nose mnogobrojne uspomene svakog pojedinca. Hoteli i kafane su takođe veoma značajni i za one koji naš grad posećuju. Zbog toga je od velike važnosti da imamo što veći broj hotela, kao i da kafane, odnosno restorani čuvaju tradiciju beogradskog ugostiteljstva. Trudimo se da kreiramo takav ambijent i ova izložba je događaj koji se u to apsolutno uklapa, rekao je Mladenović.

On je zahvalio autorki rekavši da je pronašla divan način da nas podseti na bogatstvo našeg grada, ali i na činjenicu koliko je važno da očuvamo zdanja koja su od neprocenjive vrednosti za našu istoriju.

Jedan od načina za očuvanje može da bude i renoviranje fasada, čime pokušavamo dodatno da „osvežimo“ grad i vratimo mu izgled koji zaslužuje. Proslava „Dana Beograda“ obuhvatiće niz kulturnih događaja, izložbi, predstava i koncerata. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je tokom poslednjih 17 godina vrlo važan činilac proslave ove manifestacije i time pokazuje da ne obavlja isključivo ulogu regulatora, kontrolora i čuvara našeg kulturnog nasleđa, već da je ta uloga mnogo šira i izložbama poput ove nas podseća na obim i važnost bogatstva koje nam je ostavljeno. Ovo je deo tog posla koji Zavod obavlja strpljivo, uporno i tiho, dodao je on.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković je rekla da Zavod od početka učestvuje u realizaciji manifestacije „Dani Beograda“.

Ove godine smo odlučili da napravimo izložbu koja je zanimljiva širokoj populaciji našeg grada, ali i stručnoj javnosti. Od 425 spomenika kulture koliko postoji na teritoriji grada, veliki broj čine hoteli i kafane. Ovo nije jedini program posvećen beogradskim hotelima i kafanama, pošto će zainteresovani u petak u 14 časova na ovom istom mestu moći da čuju zanimljivo predavanje Vidoja Golubovića na istu temu, rekla je Olivera Vučković.

Autorka izložbe Ljubica Radovanović je istakla da je cilj izložbe da se ukaže na važnost objekata pored kojih svakodnevno prolazimo i koje neretko koristimo.

Zbog svojih jedinstvenih arhitektonskih vrednosti i kontinuiteta namene svrstani su među spomenike kulture. Na njima se može pročitati istorija i razvoj grada, navike društva i običaji naroda koji su duboko utkani u svakodnevni život ovog područja, istakla je Ljubica Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari