Kao najveći ekološki događaj u zemlji, Supernatural festival od 2007. proslavlja međunarodni Dan planete Zemlje, a okuplja više od 10.000 posetilaca. Ove godine Supernatural se održava u nedelju 26.aprila, u Supernatural parku na Adi Huju od 12 do 20 sati.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; } Mesto održavanja festivala nastalo je na nekadašnjoj divljoj deponiji šuta, koju je Supernatural u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine i opštinom Palilula transformisao u centar za promociju zdrave živodne sredine, edukaciju i kulturu, a nedavno je taj park izabran za jedan od 25 najuspešnijih projekata u Evropi.

Tema ovogodišnjeg festivala je pronalaženje održivog rešenja za rukavac Ade Huje, jedan od najzagađenijih vodotoka Beograda. Sa 300.000 kubika toksičnog mulja koji se nalazi na dnu, rukavac je prema istraživanju iz 2009. godine ocenjen kao zdravstveni i ekološki hazard za stanoništvo okolnih naselja.

Goran Trivan, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda najavio je formiranje Radne grupe za Adu Huju koja će se sistematski baviti rešavanjem tog problema.

-U realizaciji sanacije rukavca Dunavac na području Ade Huje neophodno je udružiti znanje većeg broja institucija Grada Beograda, ali i Republike, eksperte i nevladine organizacije- dodao je Trivan.

Srđan Stanković, osnivač Supernaturala kazao je da će se na festivalu realizovati potpisivanje Peticije za čišćenje rukavca Ade Huje.

– Na ovaj način želimo da podignemo svest građana o ovoj temi, da ih pozovemo da učestvuju u procesu ozdravljenja Ade Huje i da uputimo dodatni apel za neophodnost pronalaženja održivog rešenja za rukavac- kazao je Stanković i dodao da će „zdrav ekosistem Ade Huje sa sačuvanim biljnim i životinjskim vrstama, omogućiti dalji ekološki, ekonomski i socijalni razvoj ovog područja“.

Stojan Nikolić, predsednik Opštine Palilula, je istakao je da je poslednjih nekoliko godina u sređivanje keja Ade Huje sa pratećim sadržajima uloženo preko 25 miliona dinara, te da je tako sređen kej sa Dunavom u zaleđini postao mesto okupljanja svih generacija.

Supernatural festival će tačno u podne tradicionalno otvoriti dečiji hor Čarolija,a nakon njih nastupiće mladi bend Pakleni Ribnikari, kao i hor Dečijeg kulturnog centra Beograd. Od 14 časova u nastavku muzičkog programa nastupaće sastavi Ničim izazvan, Artan Lili, Zemlja gruva i Braća Burazeri.

Program

Posetioci će moći da se upoznaju sa vodećim ekološkim organizacijama, projektima i ljudima Srbije kroz program Green community. Na Zelenoj pijaci uz podršku JKP Gradske pijace, promovisaće se zdrava ishrana. U Plasteniku će prvi put biti predstavljen Supernatural rasadnik i postavljena izložba cveća i začinskog i lekovitog bilja. U Zelenoj učionici biće promovisane CSR inovacije i koncept sociijalnog preduzetništva Supernaturala.

U okviru Dečijeg programa za decu pored igre na dečjem igralištu, biće organizovana i „Telenor potraga za blagom“, kao i ekološke kreativne radionice u sardanji sa Minicity igraonicom i nevladinim organizacijama WWF i Green Link. Takođe, posetioci će se upoznati sa aplikacijom Plavo zelena mapa Srbije, i pogledati izložbu Plavo zeleni svet Srbije. Posetioci će se zabaviti i u Kreativnom kontejneru, u reciklažnoj teretani, u Telenor lavirint-parkom i u Coca-Cola aktivnoj zoni.


Ulaznice

Ulazinica za deveti Supernatural festival ove godine je račun iz određenih beogradskih Maxi ili Tempo prodavnica na kome su zaokruženi kupljeni Supernatural proizvodi. Kupovina dva Supernatural čaja po ceni od ukupno 400 dinara ili Supernatural čaj i Supernatural med po ceni od ukupno 550 dinara omogućava besplatan ulaz na festival za jednog posetioca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari