Mališani iz nekoliko dečjih i socijalnih ustanova juče su se obradovala novogodišnjim paketićima. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Gradski sekretarijat za socijalnu zaštitu, Elektroprivreda Srbije, Termoelektrane Nikola Tesla i privatne firme, pripremile su 700 novogodišnjih poklona za mališane, koji su juče podeljeni u zabavištu Mali princ, na Paliluli.

Paketići su namenjeni deci bez roditeljskog staranja, deci sa posebnim potrebama, deci ratnih vojnih invalida i izbeglica.

– Ovo je najlepše doba godine ali i najlepše doba vaših života, detinjstvo. Želim vam da bude srećno i da dugo i bezbrižno traje, a onog trenutka kada budete morali da odrastete, molim vas da se setite da ste i vi bili deca. Setite se kako ste umeli da se radujete ovim malim stvarima – rekao je Svetozar Čiplić, ministar za ljudska i manjinska prava.

Prema rečima organizatora, učešće velikih firmi omogućilo je da pokloni budu vredni, prilagođeni deci koji su korisnici raznih vrsta socijalnih pomoći, ali i takvi da obraduju najmlađe.

Prilikom podele novogodišnjih poklona, sa decom su se družili i igrali poznati mladi glumci Marija Vicković, Bojana Stefanović i Srđan Karanović.

Novogodišnjim paketićima juče su se obradovala i deca, žrtve porodičnog nasilja, koja su smeštena u sigurnoj kući. Njih 24, različitog uzrasta, od kojih najstarije ima 13 godina, a najmlađe tek šest meseci, pored okićene jelke, sa oduševljenjem su dočekali poklone koje im je uručila gradska sekretarka za dečju zaštitu Ljiljana Jovčić. Kupovinu paketića finansirao je Grad Beograd.

Jovčićeva je izjavila da će žene i deca iz sigurne kuće uvek imati podršku Sekretarijata za dečju zaštitu a da će od januara 2010. godine, obdanište koje je već otvoreno u okviru ove kuće biti uvršteno u mrežu beogradskih predškolskih ustanova. U ovom vrtiću radiće dve vaspitačice koje će se brinuti o petnaestak mališana predškolskog uzrasta, dok će njihove majke za to vreme moći da rade.

– Vaspitači će sa tom decom raditi po planu i programu, koji važi i za sve ostale državne vrtiće, u okviru koga će raditi i pripremni predškolski program – dodala je Jovčić. Do maja sledeće godine biće završen lokalni akcioni plan za decu na teritoriji Beograda, koji podrazumeva veću brigu za mališane i sprečavanja zlostavljanja. U skladu sa tim, biće izrađena i strategija zaštite sveopšte dečje populacije.

Vesna Stanojević, koordinator Savetovališta za borbu protiv nasilja u porodici, zahvalila se gradskim vlastima što ni ovog puta nisu zaboravili mališane iz Sigurne kuće, ističući koliko to njima mnogo znači.

– Usrećiti jedno dete je beskrajno važno. Drago mi je što će naše obdanište biti uključeno u sistem dečje zaštite i da će deca moći nešto da nauče, ali i da se lepo igraju i druže. Slušajući priče svih žena koje su godinama trpele nasilje, ponekad imam utisak da im se nedovoljno pomaže, ali sa druge strane mogu da kažem i da su se veliki koraci napravili u pomoći ženama koje su žrtve nasilja u odnosu na period od pre deset do petnaest godina – rekla je Stanojevićeva.

U ovoj sigurnoj kući smešteno je oko 50 žena i dece, koja su došla iz raznih krajeva Srbije.

Paketići za romsku decu

Sekretarijat za socijalnu zaštitu je u saradnji sa Crvenim krstom Beograda i humanitarnom organizacijom „Hleb života“ obezbedio 163 novogodišnja paketića za romsku decu iz sedam naselja u opštinama Rakovica, Čukarica, Barajevo, Surčin, Mladenovac, Zvezdara i Palilula. Paketići će biti podeljeni 28. i 29. decembra. Tom prilikom društvenim centrima u Rakovici, na Čukarici, u Barajevu, Surčinu i Mladenovcu biće uručen po jedan kompjuter koji im je obezbedila Gradska uprava.

„Čarobno zvono“ na Beogradskoj tvrđavi

Sekretarijat za socijalnu zaštitu organizuje u utorak od 12 časova na Beogradskoj tvrđavi proslavu Nove godine. U Vojnom muzeju će za 50 mališana iz hraniteljskih porodica i porodica čiji su roditelji korisnici narodnih kuhinja biti održan edukativno-zabavni program „Čarobno zvono“ i podeljeni novogodišnji paketići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari