Peticija protiv iseljenja Grafičkog kolektiva 1

Galerija Grafički kolektiv pokrenula je peticiju protiv iseljenja te kulturne ustanove iz prostorija na Obilićevom vencu 27 koje je planirano za 2018. godinu.

Ova institucija nalazi se u galerijskom prostoru zdanja na Obilićevom vencu – Ninčićeve palate (ministar u kraljevskoj vladi Jugoslavije) još od 1949. godine, međutim taj objekat je u postupku restitucije vraćen porodici prvobitnih vlasnika 2015. godine.

Tada je sa vlasnicima postignut dogovor da Galerija ostane zakupac bar još tri godine, ali su, po isteku prve godine vlasnici odlučili da ovo zdanje prodaju. Novi vlasnik nedavno je obavestio zakupce da se taj aranžman neće nastaviti i da će morati da se isele.

Grafički kolektiv je angažovao advokata da se ispoštuje bar prvobitni rok od tri godine, a molba za pomoć upućena je i ministru prosvete Vladana Vukosavljeviću i gradonačelniku Siniši Malom.
Oni se bune jer su, kako navode, primorani da napuste galerijski prostor u kome se nalazi od 1949. godine, a „bez vidnog rešenja o novom primerenom mestu življenja“.

U njihovom obrazloženju peticije navodi se da je „restitucija neumoljiva“ kao i da „ranija nepravda, nažalost, dovodi do druge, a žrtva je u ovom slučaju, ustanova koja već 68 godina sa uspehom afirmiše i neguje vizuelnu umetnost. U ovim promenama cena je gubitak identiteta i brisanja simbola kulture koji su stvarani decenijama“.

Peticija se može potpisati na veb adresi ovde.

Istorijat

Grafički kolektiv i galerija su prepoznatljivi kao pioniri u savremenoj likovnoj umetnosti, njenoj popularizaciji i postavljanju vizuelnih standarda. U SFRJ je bio jedan od vodećih umetničkih centra a tu su izlagana dela Dalija, Šagala, Vazarelija, Eroa, Fuhsa…
Kolekcija umetničkih radova ima više od 5.000 dela a izlaže se u enterijeru i eksterijeru koji je 1964. godine uredio arhitekta Peđa Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari