Defile čamcima od Makiša do Beogradskog kupatila na Adi Ciganliji, koji su organizovali rafting klub „Alfa tim“ i Turistička organizacija Beograda, izvelo je juče preko 200 učesnika podeljenih u tridesetak timova.


– Ovo je prva regata koju smo organizovali na Savi i drago nam je što se prijavilo tako mnogo ljudi, naročito jer smo sve potrebne dozvole dobili tek 28. jula, pa smo imali svega desetak dana da sve pripremimo – izjavio je Bojan Lazić, predsednik kluba „Alfa tim“.

– U tako kratkom roku pripremili smo sve zahvaljujući prijateljima iz JP Ada Ciganlija, udruženju „Eko Sava“ koje nam je dalo bove za start i cilj, a restoran „Lido“ iz Zemuna se u poslednji čas javio i obezbedio hranu – rekao je Lazić i dodao da jedino nisu uspeli da pronađu sponzore, zbog čega će prvoplasirani dobiti jedino reči hvale, ali da očekuje da će sledeće godine biti sve drugačije.

Ovo je, kako kaže, tek prva regata, ali se nada da će postati tradicija na Savi i u Beogradu. Želja „Alfa tima“ je da Beograđane namami na reku, da u svom gradu uživaju iz nekog drugog ugla i da zato plasman nije važan. Među učesnicima je, osim aktivnih sportista, bilo i penzionera, ribolovaca, ali i mladih devojaka, koje su dohvativši obalu zadihane u glas rekle kako će i sledeće godine doći na regatu, iako im nije bilo nimalo lako da preveslaju čitavu rutu.

– Čuo sam komentare takmičara i drago mi je da im se sviđa ideja da ovaj spust prođe bez trubača, bez ogromnih količina hrane i naročito bez alkohola. Svaki sledeći put jedino važno će da bude uživanje na reci – rekao je Lazić.

Tim „Savski vukovi“, među kojima je bio i Dejan Veselinov iz Turističke organizacije Beograda, prvi je prevalio trasu dugu šest kilometara. Veselinov je zadovoljan kako je sve proteklo i kaže da mu spust nije bio nikakav napor, mada se veslanjem bavi samo rekreativno.

– Malo smo veslali, malo smo se odmarali, šalili i dovikivali sa veslačima iz drugih plovila. Ne moraš da budeš vrhunski sportista da bi učestvovao na regati – priča Veselinov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari