Javno vodoprivredno preduzeće „Beogradvode“ saopštilo je juče da će građanima koji imaju splavove i objekte u nebranjenom delu beogradskog priobalja podeliti džakove napunjene peskom kako bi se pravovremeno zaštitili od prodora vode. Kako je saopšteno, punjač džakova „Beogradvode“, koji će punim intenzitetom raditi na pripremi zaliha peska, juče je pušten u pogon kod Beton hale.


„S obzirom na to da ćemo se približiti tački vanredne odbrane od poplava, „Beogradvode“ je pokrenulo mašinu za punjenje džakova kako bi se podigao nivo spremnosti i predupredili potencijalni problemi u Bari Venecija, najslabijoj tački u lancu odbrane beogradskog priobalja od poplava“, stoji u saopštenju.

Mašina za punjenje džakova, koja obavlja posao umesto 100 ljudi, a u minuti spakuje do 30 džakova, postala je sastavni deo opreme JVP „Beogradvode“ 2011. godine, sada se prvi put koristi za odbranu od poplava u Beogradu. Nivo Dunava u Beogradu juče je bio 612, a Save 559 centimetara. U prethodnih 24 satasa, na obe reke vodostaj je porastao deset centimetara, a očekuje se da se na vrhuncu poplavnog talasa nivo vode približi koti vanredne odbrane od poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari