Beograđanke koje očekuju prinovu i naredne godine primaće razliku naknade dok su na trudničkom bolovanju. Naime, sve zaposlene žene koje održavaju trudnoću, u periodu kada su privermeno sprečene da rade zbog bolesti ili komplikacija u trudnoći, pored 65 odsto od ličnog dohotka koje dobijaju dok su na odsustvu, moći će da računaju i na ostalih 35 odsto primanja, koji će im biti isplaćen iz gradskog budžeta.

Neće biti izostavljene ni nezaposlene porodilje, pa će i one dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od 40 hiljada dinara.

Da će tako biti nedavno je potvrdio i gradonačelnik Dragan Đilas koji je kazao da će Odluka o dodatnim oblicima zaštite trudnica i porodilja na teritoriji grada Beograda ostati na snazi i u 2010. Nije predviđena nikakva izmena ili prestanak važnosti, pa će i u narednom periodu biti isplaćivana pomoć zaposlenim trudnicama u iznosu od 35 odsto ličnog dohotka, kao i jednokratna pomoć nezaposlenim porodiljama.

Novčana naknada za vreme privremene sprečenosti za rad iznosi 65 odsto od zarade, dok sve žene koje održavaju trudnoću iz budžeta Beograda dobijaju i razliku, koju ne obezbeđuje Rapublički zavod za zdravstveno osiguranje. Počev od februara ove godine, kada je ova odluka usvojena, pa do decembra svakog meseca u proseku oko 2.200 trudnica u Beogradu bilo je na spisku gradske uprave.

Zahtev za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć u toku ove godine podnelo je 3.635 nazaposlenih porodilja.

Za jednokratnu pomoć 117,4 miliona

Od februara do sredine novembra, ovu vrstu podrške dobilo 15.297 zaposlenih trudnica, za šta je izdvojeno ukupno 257,7 miliona dinara, dok je za 2.915 nezaposlene porodilje izdvojeno 117,4 miliona dinara za jednokratnu pomoć.

Dokumentacija

Zahtev za ostvarivanje prava na jednokratnu pomoć porodilja mora da podnese u roku od tri meseca od dana porođaja, Sekretrijatu za socijalnu zaštitu, u Tiršovoj 1, od osam do 17 sati. Uz zahtev se podnosi: Fotokopija izvoda iz matične knjige rođenih za dete- decu za koji se traži naknada i Izvod iz matične evidencije Republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja. Sa rešenjem i ličnom kartom nezaposlena porodilja novac može podići sa namenskog tekućeg račun kod Poštanske štedionice, koji će biti otvoren po službenoj dužnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari