Miran protest devet sindikata Gradskog saobraćajnog preduzeća u kome je učestvovalo više od 200 radnika javnog gradskog prevoza, organizovan je juče na Zelenom vencu, zbog velikog broja napada na vozače i blagih kazni za napadače.

Predsednica sindikata „Sloga“, Mira Basta, rekla je da je ovaj protest upućen građanima i nadležnim institucijama kako bi im pomogli u rešavanju velikog broja napada na vozače, otpravnike i kontrolore javnog gradskog prevoza.

– Ovakvi napadi više nisu vest, postali su svakodnevica, a to je veliki problem svih radnika GSP-a, ali i svih Beograđana, jer su i njihovi životi ugroženi. Pitanje je vremena kada će i vozači heroji, poput onog koji je pre neki dan pomogao u porođaju, da budu napadnuti – istakla je Basta.

U protestu su učestvovali vozači i kontrolori koji su bili slobodni, tako da je gradski prevoz radio normalno. Predstavnici sindikata ponovili su zahteve upućene premijeru i ministru unutrašnjih poslova Srbije Ivici Dačiću da se „panik-tasteri“, GPS sistemi i video-nadzor u vozilima javnog prevoza trajno povežu s policijom, kako bi se vozačima i kontrolorima u vozilima obezbedio neprekidan nadzor i zaštita, kao i pomoć policije i hitne pomoći kada im je potrebna. Pored toga, zahtevaju još i da se GPS-sistemom direktno na telefon policije automatski šalje upozorenje o aktiviranju alarma u vozilu kada huligani oštećuju autobuse.

U zahtevu upućenom ministru pravde Nikoli Selakoviću traže strože kažnjavanje napadača, koji, po njihovim rečima, često bivaju osuđeni na minimalne kazne.

Prema rečima Aleksandra Jokića, predsednika Saobraćajnog sindikata, Privremena gradska uprava odgovorila je na zahtev upućen predsedniku veća Siniši Malom i omogućila dežurstva policajaca u civilu u vozilima na linijama na kojima je bilo najviše incidenata, a obećali su, kako je rekao, i da će uvesti video-nadzor u sva vozila javnog prevoza.

Rok za rešavanje problema do 30 dana

– Velika većina naših kolega svoj posao obavlja časno i nasilje nije rešenje, zbog toga apelujemo na građane, ali i na nadležne da nam pomognu kako bi se ovi problemi rešili i krajnje je vreme da se pokrene jedna široka društvena akcija kako bi se smanjila agresija. Daćemo rok nadležnima do 30 dana, da vidimo hoće li se nešto popraviti, a radikalnije mere preduzećemo ako zahtevi ne budu ispunjeni, što znači obustavu saobraćaja – rekao je predsednik Glavnog sindikata za prava radnika Lazar Perendić, koji je i sam bio na meti huligana, i dodao da je prema njegovom saznanju tokom protekle godine bilo 57 napada na vozače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari