Beograđani će uz julskim račun za „Infostan“ dobiti uplatnicu za pomoć Domu za decu bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj. Ovo je prva direktna humanitarna akcija za pomoć deci Zvečanske i sav prikupljen novac će ići direktno u budžet za njihove potrebe. Svi korisnici komunalnih usluga mogu dobrovoljno da doniraju onoliko novca koliko su u mogućnosti i na taj način pomognu nezbrinutoj deci, kojih je, nažalost, svake godine sve više.

 Domovi u Beogradu organizovani su u okviru Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine, sa sedištem u Zvečanskoj. Ova ustanova ima 11 jedinica na šest lokacija u gradu i vodi računa o deci koju su ostavili roditelji, kako ne bi bili prepušteni ulici. Tokom boravka i zaštite u domu, deca dobijaju osnovnu brigu i negu, vaspitanje, smeštaj, ishranu, odeću, obuću, knjige i opremu za školu, džeparac, čak i priliku da odu na zimovanje i letovanje.

– Trudimo se da deca i mladi zadovolje svoje potrebe koje imaju i deca koja odrastaju sa roditeljima – kaže Zoran Milačić, direktor Ustanove. On navodi da, po zakonu, država finansira deo troškova doma. Međutim, da bi se obezbedio klima uređaj u dnevnom boravku, kao i kompjuteri, haljine za matursko veče ili pribor za naprednije učenike neophodne su donacije.

– Dečje potrebe su mnogobrojne i nezahvalno je nabrajati ih. Dajemo sve od sebe kako bismo uspeli da deca bez roditeljskog staranja budu kasnije prihvaćena u zajednici – dodaje Milačić. Direktna pomoć Beograđana preko akcije Infostana je jedan od načina da se pribave zaista neophodna sredstva koja će pomoći normalno funkcionisanje doma svoj deci koja su od početka svojih života ostavljena i ugrožena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari