Pomoćnik gradonačelnika Beograda: Apel za čuvanje spomeničkog nasleđa 1Foto: BeoInfo

Naš grad ima veliki broj spomenika i spomeničkih bista koji predstavljaju lepu sliku našeg grada i zato mi je drago što je statua Milice Rakić pronađena, rekao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović za TV K1.

„Spomenik deci koja su stradala u NATO agresiji 1999. godine je specifičan a bista Milice Rakić predstavlja svu nevinu decu koja su stradala. Spomenik je do sada tri puta oštećivan i drago mi je što je statua pronađena. Park je pokriven kamerama, snimci su predati policiji i nadam se da će počinioci brzo biti pronađeni i kažnjeni, kako se ovakve stvari više ne bi ponavljale“, rekao je Mladenović.

On je istakao da oštećivanje ovakvih spomenika predstavlja skrnavljenje uspomene na stradalu decu.

„Onaj ko to čini, mora zaista da se zapita zašto to radi, naime najveći broj spomenika je zaštićen nadzornim kamerama. Na sve građane apelujem da čuvamo spomenike i da imamo pijetet prema onome što oni predstavljaju. To je najmanje što možemo da uradimo za svoju istoriju i naše kulturno nasleđe“, istakao je Mladenović.

Kako je Danas pisao ranije, ponovo je ukradena i oštećena bista Milice Rakić u Tašmajdanskom parku, spomenik koji je posvećen svoj deci koja su stradala za vreme NATO bombardovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari