Već skoro 20 godina je zatvoren, oronuo i zaboravljen, ali ga se svi sete tokom izbornih kampanja, dok ne prođe i tih pet minuta. Bioskop „Voždovac“ u Ulici vojvode Stepe je još jedna nesrećna žrtva privatizacije bioskopa, ali je postao i svojevrsni simbol izbornih trka i uobičajeni deo ponude obećanja mnogih partija.


Ove godine, u jeku voždovačkih izbora, bioskopa se setio DSS. Ova stranka je više puta isticala nedostatak kulturnih sadržaja. Kandidat za odbornika DSS-a, akademski slikar Mihailo Petković, naveo je da Voždovac za razliku od drugih beogradskih opština nema bioskop, galeriju, a ni pozorište. „DSS će se zalagati da se ponovo otvori bioskop, koji nije u funkciji poslednjih 20 godina“, najavljivao je Petković tokom predizborne kampanje. Tada je rečeno da je u programu DSS-a za kulturu predviđeno otvaranje scene i pozorišta, gde bi se izvodile kamerne i dečije predstave. U okviru bioskopa, koji bi prerastao u pravi kulturni centar, planirana je i oficijelna galerija na nivou opštine Voždovac. I tokom zemunskih izbora, održanih u junu, a na koje smo već zaboravili, Andreja Mladenović iz DSS-a je izjavljivao kako se „promenom kulturne politike u Zemunu može doprineti i ekonomskom razvoju“. Zemun je imao bioskope, pozorište, mnogobrojne sale za koncerte, a danas svega toga nema – sve to treba da vratimo“, govorio je Mladenović. DSS, očigledno, stalno pominje silne bioskope, ali jasnih planova i akcija nema.

Setimo se i kampanje DS-a od pre nekoliko godina kada se pod sloganom „Za bolji Voždovac – Jeste važno – Otvoriti bioskop“, takođe, govorilo na sva zvona o ponovnom otvaranju ovog kulturnog mesta. Tada je ispred bioskopa dugo stajao bilbord sa pomenutim sloganom, ali od toga ništa nije bilo. Poslednji put kada smo videli da taj bioskop radi bilo je u filmu „Kad porastem, biću Kengur“, mada je i u filmu predstava otkazana zbog nedovoljne posećenosti, a samo snimanje se odigralo u „Slavici“.

Iako je „Voždovac“ pre nekoliko godina postao vlasništvo kompanije „Idea“, nikakav pomak nije učinjen, stara oronula žućkasta zgrada sa polomljenim staklima i dalje stoji postojano. Opština Voždovac se tu ništa ne pita sem što je bioskop na njenoj teritoriji, kažu iz opštine. Ipak, oni napominju, „velika bitka je vođena da se taj plac ne izgubi malverzacijama, tj. da se ne izgrade neki tržno-poslovno-stambeni centri“.

– Jedno vreme bilo je predviđeno da tu bude Regionalni centar za Balkan i Jugoistočnu Evropu za transplantaciju tkiva i organa, za šta je bila zainteresovana švedska vlada. Bilo kako bilo, nama nije potreban samo bioskop, već kulturni centar. Kad god se održava neka ozbiljnija kulturna manifestacija, ide se u SC Šumice, SC Banjica, škole i druga mesta – istakao je za Danas Dragan Vukanić, aktuelni predsednik opštine Voždovac.

S obzirom da je sportskom centru „Šumice“ nedavno isključena struja, zbog takvih i sličnih problema, prostora za raznorazne priredbe je sve manje, te se kulturni život Voždovca, izgleda, ugasio.

Biznismeni

Jedini bioskop na teritoriji Voždovca sa 940 kvadratnih metara i 740 mesta bio je dvadesetak godina glavno mesto svih kulturnih dešavanja ovog kraja. Zatvoren je 1997. godine, a u njegovom prostoru šest godina nalazio se salon automobila. Kao vlasništvo „Beograd filma“, u čijem se sklopu nalazilo 14 bioskopa, prodat je 2007. godine, kada većinski vlasnik postaje Nikola Đivanović, biznismen iz Londona. Nešto kasnije, bioskop „Voždovac“ odlazi u ruke hrvatskog tajkuna Ivice Todorića, vlasnika trgovinskog lanca „Idea“. Pre četrdesetak godina Beograd je imao 47 bioskopskih sala, a sada ih ima manje od deset.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari