Ponovo pokrenut plan za područje Bajdina, strada 66 hektara šume zbog novog naselja 1Bajdina, Mirijevo

Beogradska uprava ponovo je aktivirala planove za izgradnju stambeno-poslovnih objekata za čak 15.000 novih stanovnika u Mirijevu, iako ta gradnja podrazumeva uništavanje šumskog pojasa od 66 hektara na području Bajdina.

Uprkos oštrom protivljenju sugrađana Mirijeva i okolnih naselja takvom planu, zbog čega je pre dve godine njegovo donošenje stopirano, gradska Komisija za urbanističke planove zakazala je nastavak javnog uvida u plan Detaljne regulacije i raspravu na tu temu za četvrtak.

Neformalna grupa građana „Mirijevo, zeleno i zdravo“ upozorila je javnost da je nastavak javne sednice nezakonit, i podsetila da je štetni projekat obustavljen kako bi se sačuvala šuma na području Bajdine koja decenijama štiti naselje od aerozagađenja iz Vinče i reguliše mikro-klimu.

Zeleni pojas, koji bi prema planu bio raskrčen, štiti od erozije i zemljište koje je izuzetno nepovoljno za gradnju visoke spratnosti zbog klizišta, napominje član Grupe Đorđe Lukić.

– Enormne dimenzije plana, koji predviđa kompletno novo naselje sa desetinama stambeno-komercijalnih objekata za oko 15.000 stanovnika, su od važnosti ne samo za Zvezdaru nego i za ceo Beograd. Napominjemo da je nacrt plana izrađen bez Studije o uticaju na životnu sredinu, uprkos zahtevnoj energetskoj i saobraćajnoj infrastrukturi. Prenaseljeno Mirijevo neprestano trpi pritisak novoizgrađenih objekata u legalnoj i ilegalnoj gradnji, tako da sadašnja infrastruktura ne može da izdrži ni postojeći broj stanovnika a kamoli ovakav nagli priliv novih. Saobraćajni aspekt plana je katastrofalan, jer jednostavno ne pruža nikakav novi izlaz za buduće naselje već ga prosto priključuje na postojeće izlaze ka Bulevaru kralja Aleksandra koji su već preopterećeni, navodi Lukić za Danas.

Ponovo pokrenut plan za područje Bajdina, strada 66 hektara šume zbog novog naselja 2
Bajdina, Mirijevo

Ta grupa je u ponedeljak održala „komšijski skup“ na Mirijevskom bulevaru i dogovor oko priprema za javnu raspravu, a prethodnih dana su poslali otvoreno pismo gradskom urbanisti i predsedniku Komisije Marku Stojčiću.

U pismu podsećaju da su građani Mirijeva, zbog mnogobrojnih štetnih ekoloških i infrastrukturnih posledica ovog plana, još 2022. jasno iskazali svoje nezadovoljstvo, stotinama primedbi, peticijom od oko 2.300 potpisa i protestom koji je blokirao glavne saobraćajnice Mirijeva.

– Održane su dve javne rasprave pri čemu je druga prekinuta zbog napete atmosfere. Sada, nakon što je plan stajao u fiokama Urbanističkog zavoda više od dve godine, zakazan je nastavak javne sednice 26. septembra, napominje Đorđe Lukić.

U pismu se navodi da je, iako je plan u dokumentima Skupštine Beograda za ovu godinu „eksplicitno precrtan“, na sednici Komisije od 22. avgusta odlučeno da se javni uvid i rasprava nastave. Dodatno podsećaju da je takva odluka doneta nezakonito, s obzirom da je rok za završetak procedure odavno istekao.

„Kako stoji u zapisniku sa sednice, Komisija je odlučila da nastavi rad na planu, a sve zato jer joj je dostavljena izvesna „informacija“ 9. jula. To izaziva opravdanu sumnju da se radi o spoljašnjem pritisku na Komisiju i Urbanistički zavod od strane investitora da se štetni plan što pre usvoji, a naročito zabrinjava činjenica da je sadržaj Informacije nepoznat i smatra se tajnom, kao i poklapanje ovih događaja sa skorašnjom smenom kadra u Zavodu“, pišu sugrađani u otvorenom pismu i pritom pozivaju gradskog urbanistu da stane na stranu većine građana Mirijeva i čuje njihov glas.

Dalje se podseća da Gradski katastar klizišta jasno definiše da je praktično cela Bajdina pod aktivnim ili delimično umirenim klizištima.

„Komisiji su predate i ekspertize stručnjaka o opasnosti od klizišta, a u samom tekstu plana jasno stoji da sva zasecanja terena mogu izazvati njihovo reaktiviranje i dodatno intenziviranje, zbog čega gradnja u Bajdinoj do sada nije bila moguća, niti je to do sada ijedna gradska vlast pokušavala. Danas ne treba ni objašnjavati od kakve je važnosti postojanje šuma u naselju za regulaciju mikroklime, smanjenje zagađenja i poroznost zemljišta. Saobraćajni i infrastrukturni aspekt plana je katastrofalan i direktno smanjuje kvalitet života stanovnicima već prenaseljenog Mirijeva naglim uplivom od 15.000 stanovnika. Plan je u suprotnosti sa svim ekološkim strategijama grada a naročito sa Akcionim planom za zeleni grad i strategijom pošumljavanja Beograda. Takođe je u suprotnosti sa državnim strategijama i međunarodnim konvencijama koje štite postojeće šume u gradovima, naročito uzimajući u obzir da je Bajdina stanište za više od 60 vrsta ptica od kojih je većina zaštićena zakonom“, jasno su izneti agrumenti grupe „Mirijevo, zeleno i zdravo“.

Odlukom da se ponovo aktivira plan, kod građana se izaziva osećaj ugroženosti i nepoverenja u institucije Grada. „Tražimo da se obustavi dalji rad na ovom planu a postojeći nacrt u potpunosti odbaci, kako bi se formirao novi koji uzima u obzir mišljenje i potrebe stanovnika Mirijeva“, traže meštani u otvorenom pismu Marku Stojčiću.

„U skladu sa javno iznetim stavom gradskog urbaniste i gradonačelnika Beograda da je politika gradskih organa očuvanje postojećeg zelenila i proširivanje šumskog fonda, tražimo da se dalje razmatranje postojećeg plana odmah obustavi a nacrt odbaci, kako bi se formirao novi koji uzima u obzir mišljenje i potrebe stanovnika Mirijeva“, zaključuje GG u pismu koje su uputili gradskom urbanisti Marku Stojčiću, i pozivaju sugrađane da dođu u četvrtak na javnu raspravu u 13 časova, u prostorije Gradske uprave u Ulici kraljice Marije 1.

Zaštititi park-šumu Bajdina

“Novim, izmenjenim planom trebalo bi formirati zaštićeno područje park-šume Bajdina koje bi uz sportsko rekreativne sadržaje niske spratnosti bilo od koristi ne samo za Zvezdaru nego i za ceo grad Beograd. Citiramo PGR zelenih površina: „nova pošumljavanja predviđena su na zemljištu izuzetno nepovoljnom za izgradnju, područjima potencijalnih klizišta, zemljištu lošije bonitetne klase, na pravcima duvanja dominantnih vetrova podizanjem vetrozaštitnih pojaseva, kao i na pravcima neplanske gradnje“. Smatramo da su ispunjena minimum tri navedena uslova. Sigurni smo da su Vam poznati pozitivni primeri gradova koji se vraćaju ozelenjavanju svakog mogućeg segmenta gradskih površina. Pozivamo Vas da zonu Bajdine, donošenjem izmenjenog plana, predstavite kao novi princip i način razmišljanja uprave Grada Beograda”, piše grupa građana “Mirijevo, zeleno i zdravo” u otvorenom pismu gradskom urbanisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari