Nakon što je u Domu grafičara Beograda u Cetinjskoj 3, u kojoj svoje aktivnosti održava KUD „Jedinstvo“, isključeno grejanje, isključena je i struja, a protekle subote popucale su vodovodne instalacije, što je natopilo četiri nivoa zgrade, podrum, prizemlje, prvi, drugi i deo trećeg sprata.

Miodrag Obradović, predsednik KUD „Jedinstvo“, kaže da je zgrada u to vreme bila zaključana, po naređenju Veća Saveza samostalnih sindikata Beograda(SSSB), te da je neko od prolaznika prijavio da iz zgrade izlazi dim, za šta se ispostavilo da je para zbog popucalih instalacija. Da nevolja bude veća, zgrada je u tom trenutku bila zaključana.

– Nas posebno pogađa kancelarija u prizemlju, sa slikama i dokumentacijom, kao i galerija u kojoj su nam skulpture od drveta. Vlada Andrić, predsednik Veća SSSB, poplavu je iskoristio da ručno isključi struju, kad već nije uspeo preko distribucije – kaže Miodrag Obradović, predsednik KUD „Jedinstvo“.

On objašnjava da je isključeno grejanje u podstanici „Politike“ prouzrokovalo stvaranje ledenog čepa, zbog čega je protekle subote došlo do pucanja toplovodne račve, što je ostavilo bez grejanja stanare i korisnike zgrada u Makedonska 31 i 35, Cetinjska 1 i Cetinjskoj 3 i Despota Stefana 24, u kojoj trenutno nema ljudi, ali se uredno greje zbog stvari.

– Prizor u Cetinjskoj 3 bio je „pećinski“, jer se voda slivala sa plafona i zidova, a nivo u prizemlju bio je iznad članaka. Počeli smo da spasavamo šta se spasti može, a Andrić je poslao ljude da zavrnu tu vodu i isključe struju, i pored naše uspešne posete EDB, i mišljenja njihovih pravnika da ne sme da nam se ukida struja – kaže Obradović. Takođe, dodaje on, „KUD „Jedinstvo“ je imalo nameru da provede noć u zgradi, ali su na uveravanje nekih „prijatelja“ Društva, iz redova Sindikata, popustili i ipak odlučili da ne gube zdravlje u mraku, vodi i hladnoći.

Narednog dana, iako im je obećano da će ih pustiti u zgradu kako bi izneli stvari, ostali su ispred vrata.

Bez dogovora

– Sastanak Gradskog odbora Saveza sindikata grafičara Beograda, na kom je bio prisutan i Vlada Andrić, ispred Veća SSSB, u delu pod tačkom razno dotakao se zgrade u Cetinjskoj 3, ali tako što je napao mene, samo kao predsednik KUD-a, a ne kao član gradskog odbora, uz optužbe da štitim organizaciju koja koristi sindikalnu zgradu bez dinara plaćanja, ali bez povezivanja sudbine zgrade i organizacija grafičkih radnika, i skidanje odgovornosti sa Gradskog odbora, na kojoj ja insistiram, za događaje u Domu – kaže Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari