Jedna od glavnih stavki u zahtevima taksista koji su krajem prošle godine protestovali ispred zgrade Vlade, uskoro bi trebalo da bude regulisan odlukom Gradske uprave kojom će cena usluga taksi i auto-prevoznika biti jednaka za sve. Prema rečima Svetislava Beljinca, predsednika Sindikata taksi vozača Nezavisnost, Vlada je završila svoj predlog i prosledila ga Gradu na razmatranje, ali taksisti još uvek nemaju nikakav odgovor.


– Cena od 67 dinara, koja se pominje poslednjih dana je kalkulacija naših troškova koju je izvela Direkcija za javni prevoz i koja je sasvim nerealna, prevelika. Prema njihovim propračunima, cena taksi usluga trebalo bi da se poveća za 30 do 40 odsto u odnosu na sadašnju što nema smisla, s obzirom na krizu u kojoj se već nalazimo. To bi jednostavno bilo preskupo za klijente – kaže za Danas Svetislav Beljinac. Ipak, cena taksi usluge moraće da bude nešto veća od sadašnje, u skladu sa poskupljenjem goriva.

Kada bude propisana najniža jedinstvena cena, taksisti neće smeti da voze po nižoj ceni niti da daju popust na telefonske pozive, kao što su to činili do sada. Ipak, kazna za nepoštovanje ovog propisa još uvek nije definisana, a Beljinac naglašava da je to na Sudu časti da odluči, što je prema njegovim rečima, jedna apstraktna institucija.

– Davanjem popusta na telefonski poziv, srozavao se kvalitet usluge prevoza i konkurencija ostvarivala pružanjem niže cene. Ukidanjem ove nazovi privilegije, građani neće biti na gubitku. Naprotiv, prevoznici će morati da se potrude oko kvaliteta usluga, ljubaznosti vozača, tačnosti, ispravnosti ali i lakšoj dostupnosti svojih vozila klijentima. Takođe, oni će na ovaj način u svako doba znati koliko će platiti vožnju -zaključuje Beljinac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari