Potpisani ugovori za Vinču 1Foto: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predstavnici konzorcijuma firmi SUEZ Groupe SAS i Itoču I-Environment potpisali su danas nekoliko ugovora o javno-privatnom partnerstvu kojima započinje proces rešavanja problema deponije Vinča.

Mali je izjavio posle potpisivanja ugovora sa predstavnicima novoformirane firme Beočista energija, i izvođaćima radova da je potpisani sporazum o javno-privatnom partnerstvu vredan oko 300 miliona evra jedan od najvažnijih u gradu u proteklih nekoliko decenija. Ulazimo u brak od 25 godina, rekao je gradonačelnik.

Naši partneri će potpuno sanirati deponiju u Vinči, rešićemo problem najgore ekološke katastrofe i napravićemo pogon za preradu otpada u toplotnu i električnu energiju, rekao je on.

Nas će ovaj projekat naterati da gradimo što više reciklažnih dvorišta i da sav otpad koji se ne preradi pretvaramo u energiju, dodao je Mali.

Osim investicija dobijamo dva partnera koji će preneti znanje u našu zemlju kako bismo dobili postrojenje u Vinči i tako smanjili rekordnu nezaposlenost, rekao je on i najavio da će izgradnja početi iduće godine a da će se efekti na kvalitet života videti kroz dve ili tri godina kada sve bude završeno.

Predstavnici firme SUEZ su nezvanično izjavili da će izgradnja pogona trajati 32 meseca i da će cela investicija biti vredna 330 miliona evra.

Direktorka međunarodnog segmenta firme SUEZ Mari Anž Debon je navela da će ovaj projekat poboljšati život građana Beograda jer će proizvoditi energiju uništavanjem oko 50.000 tona otpada iz Beograda.

Ona je rekla da je ovo najveći projekat javno-privatnog partnerstva u širem regionu i da je samim tim važan jer će poboljšati reputaciju Srbije i privući investitore.

Naša kolektivna dužnost je da uradimo sve da ovaj projekat uspe a SUEZ grupa je odlučna u tome, rekla je ona.

Izvršni direktor u korporaciji Itoču, čiji ogranaka I-Environment investments učestvuje u konzorcijumu, Hiroši Sato Je podsetio da je ta firma aktivna u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji od 1962. godine i da je nedavno potpisala ugovor za oprema za desumporizaciju u termoelektrani Nikola Tesla A. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari