Sudeći prema anketama, gradska vlast je načinila dobar potez donoseći odluku da se sugrađanima starijim od 65 godina omogući besplatan gradski prevoz. Penzioneri, nesporno, imaju najmanje novca, a većina ih jedva sastavlja kraj s krajem, i ova beneficija će im svakako mnogo značiti. Mnogi ne mogu ni da odu da kupe markice svakog meseca, jer to iziskuje fizički napor, a pojedini su i invalidi.


Ovo pravo najstariji sugrađani moći će da ostvare uz ličnu kartu i ček o isplati penzije. U Gradskom saobraćajnom preduzeću procenjuju da će povlašćene legitimacije dobiti oko 60.000 korisnika iz ove kategorije. Ovo preduzeće lane je izdalo 15.000 povlastica za besplatnu vožnju penzionerima starijim od 65 godina čija su mesečna primanja manja od republičkog proseka. Preduzeće „Lasta“ takođe je izdalo oko 5.000 povlastica.

Od 1. februara GSP će početi da izdaje nove legitimacije, a do tada ovi korisnici svoj status će dokazivati na osnovu lične karte i čeka o isplati penzije koje u toku vožnje moraju imati uz sebe. Nove legitimacije će biti trajne, a na kraju svake kalendarske godine dobijaće markicu za sledeću godinu. Povlastice za besplatnu vožnju najstariji sugrađani moći će da izvade na šalterima GSP u Skenderbegovoj ulici, a potrebno je da donesu ličnu kartu, dokaz o visini penzije i jednu fotografiju.

U glavnom gradu beneficije da se besplatno vozi ranije je imalo oko 160.000 sugrađana koji su napunili 70 godina, a od lane i penzioneri stariji od 65 godina, čija su primanja manja od republičkog proseka, njih oko 23.000. Povlačenjem granice između penzionera na osnovu visine primanja, zanemareno je oko 50.000 penzionera koji su ostali uskraćeni za ovu povlasticu jer su im penzije bile veće od republičkog proseka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari