U roku samo od nekoliko minuta olujno nevreme koje je juče oko 16.30 zahvatilo Beograd, potpuno je paralisao grad. Poplavljen Etnografski muzej, deo Tržnog centra Ušće, bujice na ulicama i povređeno jedno dete, samo su deo epiloga olujnog nevremena nezampaćenog do sada.


Šestogodišnji dečak i njegova majka lakše su povređeni kada ih je u Valjevskoj ulici zahvatila bujica. Vodena bujica dečaka je nosila izuzetno strmom Valjevskom ulicom sve do Lazarevačkog druma na Čukarici, a prisebnošću jednog policajca koji se zatekao na ovom mestu, dete i majka nisu teže povređeni. Nakon intervencije Hitne pomoći dete je zbrinuto na Institutu za majku i dete u Tiršovoj ulici. Olujni vetar iščupao je devet stabala u gradu. Velika količina vode koju slivnici kanalizacije nisu mogli odjednom da prime sjurila se u podrumske prostorije zgrada, a najkritičnije je bilo na Petlovom brdu i Vidikovcu gde su vatrogasci morali da ispumpavaju vodu.

Voda je prodrla i u Institut za urologiju i nefrologiju Kliničkog centra Srbije u Resavskoj 51, kao i u nefrološku bolnicu Medinova u Ustaničkoj 63. Zdravstveni centar za hemodijalizu u Ustaničkoj ulici, poučen prethodnim iskustvom budući da je najniža tačka u tom delu grada, organizovao je celodnevna dežurstva kako bi eventualno podizanjem slivnika sprečili prodiranje vode.

Poplavljeni su bili i hotel Kontinental, SC Banjica, Etnografski muzej, kao i Tržni centar Ušće i deo naselja Belvil gde su smešteni sportisti učesnici Univerzijade. Voda je prodrla i u Dom omladine pa je Belef organizator koncerta, koji je trebalo sinoć da se održi, bio primoran da ga otkaže.

U Etnografskom muzeju voda je prodrla do izložbenog depoa. Kako ne bi bili uništeni zaposleni su u ovoj kulturnoj instituciji sami spašavali vredne eksponate. Direktorka muzeja Vilma Niškanović izjavila je da je zbirka u depou muzeja nije ugrožena, ali muzej će morati da bude zatvoren nekoliko dana dok se ne proceni stanje eksponata koji su bili izloženi u delu zgrade koji je poplavljen. Ona je navela da su uzrok poplave najverovatnije stari i trošni prozori koji nisu mogli da spreče da voda prodre u zgradu. U Tržnom centru Ušće u jednom od butika pukla jevodovodna cev pa je deo prizmelja bio poplavljen, a posetioci evakuisani iz zgrade.

U Ulici dr Ivana Ribara 20 na Novom Beogradu stanovi su bili poplavljeni, pa su vatrogasci morali da crpe vodu. Pod vodom su se našli i parkirani automobili ispred Hitne pomoći, Cvijićevoj, Bulevaru vojvode Mišića i hala devet Beogradskog sajma kao i na Gundulićevom vencu. Zbog velike količine vode koja se za kratko vreme stvorila na kolovozu vozila su plivala ispod Mostarske petlje i na Autokomandi, a saobraćaj je bio obustavljen u Savskoj ulici u smeru ka Mostarskoj petlji i jednoj traci na mostu Gazela. Otežan saobraćaj bio je i na prilazu tom mostu sa novobeogradske strane i na Slaviji. Vozači su poteškoća imali i kod Vukovog spomenika, u Ulici kneza Miloša, kao i u Ulici Mije Kovačevića.Voda je u pojedinim delovima grada poput Gundulićevog venca bila duboka i do metra.

Na pojavu gotovo crnih oblaka i obimnih padavina Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd bilo je prinuđeno da isključi tramvajsku i trolejbusku naponsku mrežu što je veliki broj Beograđana ostavilo u bez izlaznoj situaciji pa je tako da bi se stiglo od Slavije do Vojvode Stepe umesto dvadesetak minuta, trebalo više od sat i po vremena. Nevreme je izazvalo i saobraćajni kolaps. Najveće gužve zabeležene preko Brankovog i Železničkog mosta, ali i na trgu Slavija, na Autokomandi i na Dušanovcu.

„Kišni front“ bio je do sada nezapamćen jer je obuhvatao površinu od 12 puta 6 kilometara. Problema sa strujom imali su pojedini širi delovi Beograda zbog udara groma u trafo-stanice. Sitiuacija u Beogradu se normalizovala oko 19 časova. Prema rečima Živorada Anđelkovića, pomoćnika gradonačelnika, sva javna komunalna preduzeća maksimalno su bila angažovana u sanaciji posledica nevremena.

 

Takmičenja na Univerzijadi po planu

Kiša i nevreme nisu značajnije poremetili plan takmičenja na Univerzijadi, saopštili su organizatori. Takmičenja su održana po planu ili su izvršena minimalna odlaganja. U upravnoj zgadi Univerzitetskog sela bila je privremeno isključena struja, dok je ostatak sela imao uredno snabdevanje strujom. Život u selu se odvijao bez većih problema i takmičari se spremali za mečeve koji ih očekuju. Ipak, pomoćnik gradonačelnika Živorad Anđelković je izjavio da ukoliko bi se nevreme nastavilo deo Belvila mogao biti kritičan ali da je za sada sve pod kontrolom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari