Maturanti Sedme gimnazije u Beogradu juče su radili test koji je priredio Centar za informisanje i profesionalno savetovanje, a koji bi trebalo da im pomogne u izboru karijere, odnosno studija, koji ih čeka za nekoliko meseci.

U toku naredne dve nedelje dobiće obrađene rezultate sa preporukama u kom pravcu bi njihova profesionalna opredeljenja trebalo da idu. Osim toga, biće im održana i prezentacija o suficitarnim i deficitarnim zanimanjima u Beogradu.

– Profesionalna orijentacija u Beogradu postoji godinama, ali ustanove koje to rade nemaju dovoljno kapaciteta i resursa da tu uslugu omoguće svim maturantima i osnovnih i srednjih škola. Zato je namera Grada da obezbedi uslove u kojima će obučeni psiholozi pomoći maturantima u izboru budućeg zanimanja. Ovim sistemskim rešenjima pomoći ćemo tim mladim ljudima da donesu pravilnu odluku. Pomoći ćemo im da unapred dobiju relevantnu informaciju o suficitarnim i deficitarnim zanimanjima u gradu i da na osnovu toga donesu ličnu odluku. Naša namera nije da utičemo na to šta će oni studirati. Mi samo želimo da institucionalno pomognemo da ova vrsta usluge svima bude dostupna. Ono što bi bila neka korist za grad Beograd je to da računamo da bismo u perspektivi uspeli da smanjimo procenat nezaposlenosti. Tim budućim brucošima pomogli bismo pri izboru fakulteta i na taj način što bi se smanjio procenat onih koji upišu prvu godinu, pa tek posle toga shvate da to nije baš ono što su želeli da studiraju – rekla je Nada Dumić, članica Gradskog veća, koja je prisustvovala jučerašnjem testiranju maturanata.

Na osnovu urađenih testova maturanti će dobiti po tri predloga svog budućeg zanimanja. Za neke od njih biće potvrđeno da su se opredelili za pravo zanimanje, a neki od njih će dobiti i dodatne informacije.

Vesna Čekić iz Nacionalne službe za zapošljavanje, naglasila je da većina mladih bira srednju školu ili fakultet na osnovu svojih hobija i sklonosti ili romantičnih predstava o nekoj profesiji, zbog čega je zadatak pedagoga, psihologa i predmetnih nastavnika da demistifikuju profesije kojima se bave.

Izbor profesije za učenike sa invaliditetom

– Retko se dešava da maturant promeni svoje interesovanje ukoliko rezultati testa budu neočekivani, radi se samo o kristalisanju njihovih interesovanja i mogućnosti. Naročito važna ciljna grupa su nam učenici i studenti sa invaliditetom jer tu je izbor profesije uticajan i sa stanovišta profesionalnih oboljenja i fizičkih mogućnosti onoga ko bi trebalo da je obavlja – rekla je Čekićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari