– Projektovani budžet grada Beograda za 2010. iznosiće oko 68 milijardi dinara, od čega 58 milijardi dinara predstavljaju izvorni prihodi i sopstveni izvori budžetskih korisnika, a ostatak su sredstva iz privatizacije, dobiti javnih preduzeća i kredita – kaže za Danas Aleksandar Antić, predsednik Skupštine grada.


On je za ponedeljak, 28. decembar, zakazao devetnaestu sednicu gradskog parlamenta. Tada će odbornici između ostalog raspravljati o Predlogu odluke o budžetu grada Beograda za 2010. godinu, sa pregledom obima sredstava za vršenje poslova grada i gradskih opština u narednoj godini.

– Pokušali smo realno da sagledamo sve prihode za narednu godinu i zato je budžet projektovan na manji iznos nego prethodnih godina. Budžet ima tri segmenta: socijalna davanja, investicije i javna potrošnja. Grad nastavlja da vodi odgovornu socijalnu politiku, tako da će se i u narednoj godini nastaviti s pomaganjem najugroženijih kategorija stanovništva. Upravo zbog krize, ovaj segment budžeta biće veći nego prethodne godine. Druga izdvajanja iz budžeta odnose se na investicije, odnosno na razvojne infrastrukturne projekte. Treći segment budžeta jeste „stezanje kaiša“, pa ćemo nastojati da racionalizujemo i javna preduzeća i Gradsku upravu odnosno da segment javne potrošnje svedemo na minimum – kazao je Antić.

Na dnevnom redu zasedanja gradske skupštine biće i informacija o projektu izgradnje mosta Zemun-Borča sa pripadajućim saobraćajnicama, zatim Predlog programa uređivanja i davanja u zakup građevinskog zemljišta za 2010. godinu, kao i Odluka o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda. Razmatraće se, takođe, i veći broj planova detaljne regulacije prostornih celina na području opština Savski venac, Surčin, Novi Beograd, Zvezdara, Voždovac, Rakovica i Grocka. Odbornici će odlučivati i o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju između grada Šendžena u Kini i grada Beograda, kao i o protokolu saradnje između Beograda i Krfa u Grčkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari