Premeštaju se posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića

Ostavite komentar


  1. E hvalim te Bože da se najzad mrtvi sahranjuju tamo gde im je mesto na groblju. Po hrišćanskim običajima čak se i kremirani sahranjuju na groblju ili u kripti i porti nekog hrama, kao što je npr. mesto pepelu Nikole Tesle u kripti Hrama Svetog Save. Sledeći potez gradskih vlasti Beograda i Požarevca je da se kosti J.B.Tita izmeste u Kumrovac npr. jer je i tamo rođen a "Kuća Cveca" vrati Karađorđevićima. Takođe i grob i posmrtni ostaci Davorjankini da se sahrane u Požarevcu, pored njenog zeta (Mira Marković je sestričina Davorjanke) Slobodana Miloševića, naravno na groblju a ne u dvorištu vojvode Petra Dobrnjca.
    Izmeštanje mamutske biste u stilu soc-realista SSSR-a, Kine i S. Koreje je takođe diskutabilno već je treba staviti u muzeju Jugoslavije a spomenik koji će biti moderniji pokraj spomenika Gavrila Principa…
    Ah da! Zašto se na zelenim površinama u Novom Beogradu (Park Nesvrstanih) ne postave svi oni spomenici (Tita iz Užica i Borisa Kidriča iz Velikoga Miloša, pa čak i Moše Pijade ispred Politike, npr.) koji su obeležavali jednu epohu a sada trunu ko zna gde.

  2. Bistu socijaliste Dimitrija Tucovića sa Slavije trebalo bi odneti u Prištinu, jer je on prvi srpski političar koji je zagovarao ujedinjenje Kosova i Albanije. On je bio osnivač socijal-demokratske partije, od koje su kasnije nastale sve leve stranke i partije u Srbiji.
    Valjda je sada Srbima jasnije ko je vladao Srbima od 1945. do 2012..

Ostavite komentar


Beograd

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.