U naredne dve ili tri godine u Beogradu ne bi trebalo da bude problema sa grobnim mestima, jer kako kažu u Javnom komunalnom preduzeću Pogrebne usluge, u prethodnom periodu se dosta radilo na proširivanju kapaciteta beogradskih grobalja. Tokom 2009. godine obezbeđeno je 19.497 grobnih mesta.


– Obezbedili smo dovoljan broj grobnih mesta. Na groblju Bežanija preuzeta su 3.934 grobna mesta, na groblju Orlovača završena je izgradnja 10.529 mesta, na groblju Lešće na upotrebu je predato 2.500 novih grobnih mesta, a na groblju Zbeg 2.534. Trenutno završavamo remont krematorijuma na groblju Lešće – izjavio je direktor JKP Pogrebne usluge Dragan Baltovski. Prema njegovim rečima ovo preduzeće i 2010. nastaviće da proširuju i uređuju otvorena groblja kao što su Lešće, Bežanija i Orlovača.

Među planovima JKP Pogrebne usluge za ovu godinu su i završetak radova u sklopu projekta „Centralna kapela“ i svečani ispraćajni trg na groblju Bežanija, zatim izgradnja novog krematorijuma, početak izgradnje novog groblja na Bežanijskoj kosi, koje će biti u produžetku postojećeg groblja. Planiran je i niz drugih radova, kao što je izgradnja potpornog zida na Zemunskom groblju, ozelenjavanje, sanacija i popravka vodovodne mreže na grobljima.

U preduzeću Pogrebne usluge navode da su uprkos otežanim uslovima privređivanja u 2009. godini uspeli da saniraju prošlogodišnji gubitak u poslovanju, koji je iznosio 71 miliona dinara. Preduzeće je prešlo u zonu pozitivnog poslovanja, zahvaljujući racionalizaciji svih vrsta troškova, inoviranjem organizacione šeme i kadrovske strukture preduzeća, ali i povećanjem prihoda pre svega od pratećih delatnosti.

Pogrebne i delatnosti održavanja

JKP Pogrebne usluge obavlja pogrebnu delatnost i poslove na uređivanju i održavanju deset gradskih grobalja: Novom, Centralnom, Topčiderskom, Banjičkom i Zemunskom groblju, groblju Lešće, Zbeg, Orlovača, Nova i Stara Bežanija. Novo groblje je najstarije u Beogradu, osnovano je još 1886. Pravo da se sahrane na beogradskim grobljima imaju lica koja imaju obezbeđeno grobno mesto (porodični grob ili grobnicu) i prebivalište na nekoj od beogradskih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari