Prevareni građani održali protest u ulici Vojvode Stepe 105 1

Prevarenih 39 vlasnika stanova u ulici Vojvode Stepe 105 koji su od investitora Stevana Buđića, vlasnika firme S.A.B Estetik kupili stanove, protestvovali su danas na toj lokaciji, zajedno sa prevarenim građanima koji su uplatili letovanja preko Buđićeve turističke agencije S.A.B. travel koja je, krajem juna otkazala preko dve hiljade aranžmana i na taj načini oštetila nekoliko hiljada putnika.

Oni su okupljeni ispred zgrade skrenuli pažnju javnosti na prevaru do koje je došlo tako što je Buđić od 2012. do 2014. godine prodavao stanove pod hipotekom, u šta tadašnji kupci, a sadašnji vlasnici, nisu bili upućeni. Ugovor o kreditu koji nije otplaćen Buđić je sklopio sa ProCredit bankom, zbog čega su stanari sada prinuđeni ili da otplaćuju hipoteku ili da očekuju izvršitelja i iseljenje. Građani koji su kupili stanove sa “čistim papirima” za hipoteku su saznali tek nakon dve godine.

– Slične sprege investitora i banaka su do sada u više navrata dovodile do prinudnih iseljenja žrtava prevare – saopštili su iz Združene akcija Krov nad glavom, koja se bavi sprečavanjem iseljenja žrtva prevara. Oni su juče podržali protest prevarenih kupaca iz Vojvode Stepe 105 i istakli da je firma Stevana Buđića S.A.B. Estetik 2012. godine od Prokredit banke uzela pozajmicu od 1,8 miliona evra za izgradnju zgrade u Vojvode Stepe 105, i stavila objekat pod hipoteku. Kada što je pozajmica odobrena, u Katastar je trebalo da se upiše hipoteka, međutim to je učinjeno tek dve godina kasnije, nakon što je investitor već bio prodao stanove kao neopterećene. Oni objašnjavaju da iako su stanovi prodati 2013. godine, investitor nije vratio pozajmicu, a hipoteka je upisana u Katastar tek godinu dana nakon prodaje stanova.

– Kupci su dovedeni u zabludu, jer prilikom kupovine nisu znali da je nekretnina pod opterećenjem, i sada im preti izbacivanje na ulicu kako bi Prokredit banka naplatila svoje potraživanje. Ovakve prevare su i dalje moguće zato što počinioci, investitori i banke, prolaze nekažnjeno, a mi ćemo nastaviti da se borimo protiv takve prakse – kažu aktivisti Združene akcije Krov nad glavom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari