Prikupljeno pet tona hrane i 3.000 paketića za decu sa smetnjama u razvoju 1

Sa ciljem podizanja svesti o važnosti dublje integracije dece sa smetnjama u razvoju, u društvenu zajednicu, po 11 put, sprovedena je akcija Magični doručak.

 Događaj su organizovali Crédit Agricole banka Srbije i kompanija Metro Cash & Carry, u saradnji sa nevladinom humanitarnom organizacijom Banka hrane i Sekretarijatom za obrazovanje i dečju zaštitu Gradske uprave Grada Beograda.

Akcija Magični događaj trajala je od 26. aprila do 10. maja, i u tom periodu građani su kupovinom posebnih paketića Vile Dobrile, u Metro Cash n Carry objektima, ili uplatom cene paketića na humanitarni račun Banke hrane kod Credit Agricole banke, pomagali najmlađima. Ovom prilikom prikupljeno je 5 tona hrane i podeljeno 3000 paketića deci sa smetnjama u razvoju.

Milica Aleksić, rukovodilac Metro HoReCa Centra istakla je da je od 2010. godine, od kad se realizuje akcija Magični doručak, sakupljeno više od 75 tona hrane za škole za decu sa posebnim potrebama, kojih ima 36 u Srbiji, a koje ukupno obrazuju oko 4.390 učenika.

– Solidarnost na delu je od izuzetnog značaja, zato u ime Metro HoReCa Centra pravimo jedno malo takmičenje, gde ćemo pokazati da možemo biti solidarni – kaže Aleksić.

Bojan Filipović iz Credit Agricole banke naglašava da su deca sa smetnjama u razvoju primarni fokus društveno odgovornih akcija njihove banke, kao izuzetno ranjiva društvena grupa.

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović rekao je da je ovo sjajna poruka sugrađanima da mogu da pomognu, onima kojima je pomoć najpotrebnija.

– Utičemo na našu decu da se zdravo hrane, i zdravo žive pa da na taj način postanu bolji ljudi – kaže Mladenović.

Podsekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Igor Raičević istakao je svi imamo jedan zajednički cilj da stvorimo što bolje uslove za rad i odrastanje dece sa teškoćama u razvoju.

Aleksandar Ilić iz Junior Chef kluba kaže da oni već tradicionalno učestvuju u pripremama hrane u ovoj akciji.

– Članovi našeg udruženja pripremaju obroke, jer je to jedan mali doprinos. Mladim ljudima, mladim kuvarima, koji su u srednjoj školi ili na početnoj godini fakulteta, se u početnoj fazi edukacije usađuje svest da pomognu drugome – kaže Ilić, koji je u sklopu današnje manifestacije sa kuvarima iz Junior Chef kluba, predvođeni Milicom Aleksić dodatno pripremio obroke za 160 učenika škole Dragan Kovačević. Za decu su pripremljeni burgeri, napravljeni da budu zdravi, od čistog junećeg mesa, sa dosta povrća, a radi kreativnosti i radi animacije dece, uz njih su servirani krompiri u obliku osmeha.

Četiri ekipe u takmičenju

Na jučerašnjem takmičenju, koje je održano u okviru 11. Magičnog doručka, u pripremi hrane učestvovale su se četiri ekipe. Pobedu za najmagičniji doručak, kao prvo mesto, odneli su predstavnici gradske vlasti iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, najukusniji obrok pripremio je tim Credit Agricole banke, najkreativniji obrok spremili su predstavnici Metro Cash & Carry, dok je najzdraviji obrok pripremila ekipa novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari