Privatne stručne škole diskriminisane 1Foto: Stefana Savić

Na predstojećem Sajmu profesionalne orijentacije, koji organizuje Grad Beograd 12. i 13 aprila, ni ove godine privatnim stručnim školama nije omogućeno da na njemu učestvuju…

… uprkos prošlogodišnjem čvrstom uveravanja gradskog Sekretarijata za obrazovanje da će ubuduće šansu da se na sajmu predstave dobiti i učenici i nastavnici škola iz privatnog sektora.

U privatnoj srednjoj školi „Sveti Sava“, koja već drugu godinu ne uspeva da izdejstvuje učešće na toj manifestaciji, ogorčeni su gradskom odlukom da na sajmu učestvuju isključivo državne škole.

– To što na Sajmu učestvuju samo škole iz javnog sektora smatram čistom diskriminacijom. Ako nas je Ministarstvo prosvete prioiznalo, zašto nas sada isključuje i razdvaja od državnih škola? Mi punimo budžet sigurno za nekoliko hiljada evra kroz školovanje svakog deteta. A ta deca i njihovo školovanje državu ne koštaju ništa, finansiraju ih roditelji. Upravo bi zato trebalo forsirati privatne škole i dati roditeljima i budućim srednjoškolcima šansu da se upoznaju sa našim radom- kaže za Danas Duška Spasić, direktorka Srednje škole Sveti Sava, u čijem su sklopu filološka gimnazija i srednja medicinska škola.

Ona napominje da škola ima izuzetne rezultate, te da su bolnice koje zapošljavaju učenike „Svetog save“ veoma zadovoljne njihovom obučenošću.

– Iz naše škole imamo zaposlene i učenike i na VMA, u Kliničkom centru Srbije, i u KBC Zvezdara, što znači da radimo dobro. Ako već forsiramo dualno obrazovanje, mi smo ti koji forsiramo praksu i deca su izuzetno obučena- dodaje Spasićeva. Ona podseća da je prošle godine dobila uveravanja iz Sekretarijata za obrazovanje da će do narednog Sajma Grad obezbediti učešće i privatnim školama. Zato je, kaže, i razočarana kratkim odgovorom koji je stigao iz Sekretarijata, da je „lokalnim akcionim planom zapošljavanja grada Beograda za 2018. godinu, koji je usvojio Savet za zapošljavanje grada Beograda, definisano da će se na Sajamu srednjih stručnih i umetničkih škola predstaviti škole iz javnog sektora. Shodno tome, obaveštavamo Vas da ni ove godine nismo u mogućnosti da uključimo privatne srednje škole u naš Sajam“.

Iako je privatni sektor u školskom sistemu formalno priznat kao jednak državnom, ovo nije jedini primer isključivanja i diskriminacije koje ipak najviše osećaju učenici. Po aktima Grada, đaci iz privatnih škola, ma koliko bili nadareni i uspešni, nemaju pristup sredstvima iz Fondacije za mlade talente grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari