Proslava studenata uz trku za zdrava pluća 1

Povodom 4. aprila Dana studenata, a u cilju prevencije i očuvanja zdravih životnih navika studenata, juče su organizovani besplatni preventivni pregledi u Studentskom gradu.

Studenti su mogli da izmere plućne funkcije i na taj način da provere da li imaju astmu. Tim povodom je organizovana i promo trka u znak predstojećeg Beogradskog maratona, koji je ove godine posvećen Svetskom danu borbe protiv astme i promociji šetnje i trčanja u borbi protiv ove bolesti, pod sloganom „Trčim za zdrava pluća“.

Dr Mila Paunić, epidemiolog i pomoćnik direktora za medicinska pitanja Studentske poliklinike kaže da su studenti imali priliku da izmere šećer u krvi, masnoću u organizmu, dobiju savete ginekologa, stomatologa, savete u vezi sa prevencijom polno prenosivih bolesti. Jednom rečju, lekari su hteli da pomognu akademcima da ostanu zdravi.

– Ovde smo da pomognemo studentima da usvoje zdrave navike. Kao medicinski radnici treba da se približimo našim korisnicima, pogotovu studentskoj populaciji, koja je najranjivija zbog načina života. Više od dve trećine studenata izjavilo da je pod pritiskom kako zbog studija i očekivanja okoline, tako i zbog egistencije Ono što bih poručila studentima jeste da pored svih obaveza stave zdravlje u centar svojih potreba – poručila je doktorka Paunić.

Marijana Milić pneumoftiziolog sa Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu kaže da je jučerašnja akcija posvećena borbi protiv astme, pa su zato spojili maraton i Dan studenata kako bi ih uputili u problematiku ove bolesti.

Astma se najčešće razvija kod dece, međutim, u grupi studenata koji su kao deca bolovali od astme, može doći do reaktivacije bolesti. Osim toga, u periodu studiranja počinju prvi pušački dani, izloženost stresu i novim faktorima rizika, tako da je potrebno ispitivanje čak i ako postoji najmanja sumnja na astmu – kaže dr Milić. Ona naglašava da čak i nejasan kašalj, gušenje, sviranje u grudima i nešto što se često povezuje sa prehladama i alergijama treba ispitati.

Pored medicinskih radnika, tu jučerašnjoj akciji učestvovali su i volonteri i studenti medicine. Tea Ristić, koja je završila treću godinu medicine volontira da bi podigla svest o zdravom načinu života među vršnjacima. Za volontere medicinare kaže da promovišu zdrav život, redovno testiranje krvi, merenje pritiska, bolju ishranu i generalno obraćanje pažnje na zdravlje.

Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona kaže da je ovaj događaj zajednička ideja koja je izrodila akcijom „Trčanje za zdrava pluća“.

– Drago nam je što smo u Studentskom gradu, jer je to zajednički pokušaj da što veći broj studenata učestvuje, ne samo na Beogradskom maratonu nego da se uopšteno bave fizičkom aktivnošću. Hodanje i trčanje je oblik rekreacije, ali isto tako i vid primarne prevencije u borbi protiv astme, tako da je i ova promo trka u Studenstkom gradu jedan vid podizanja svesti o zančaju fizičke aktivnosti – kaže Nikolić.

Studenti koji su u majcama „Trčim za zdrava pluća“ učestvovali u promo trci kroz Studentski grad, kažu da im je ova akcija bila zabavna, a ujedno i korisna.

– Trčim zato što smatram da je bitno da se kod studenata probudi svest o zdravlju. Studenti sve više učestvuju u nezdravom načinu života, a ovo je način da se to malo popravi – smatra jedan od studenata, koji je učestvovao u trci.

 

Astma i sport

Astma je hronična bolest disajnih puteva, i danas u svetu obuhvata oko 300 miliona obolelelih. Dugi niz godina vladalo je mišljenje da sport negativno utiče na osobe obolele od astme, međutim, istraživanja sprovedena tokom godina dokazala su suprotno. Stručnjaci poručuju da je fizička aktivnost više nego poželjna jer u toku nje dolazi do povećanja dubine disanja, smanjenja broja respiracija, poboljšanja plućnog kapaciteta i kao i cirkulacije i rada srca. Najveće terapeutske efekte ima plivanje, hodanje, lagani biciklizam, joga, gimnastika, trčanje na kratke staze. Kod ekstremnijih napora može doći do prouzrokovanja napada ali to ne znači da osobe sa astmom treba da odustanu od sporstkih aktivnosti, naprotiv, veliki broj sportista i olimpijaca boluju od astme, ali dobro kontrolisana ona ne predstavlja ograničenje, čak ni u postizanju svetskih rezultata. Među takvim sportistima su: Mark Špic – plivač, Pol Skols – fudbaler, Pola Redulit – maratonka, Denis Rodman – košarkaš, Sebastian Kou – atletičar, Andrija Prlainović – vaterpolista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari