Protest "Stop tajnim radovima na donjem Dorćolu" 26. novembra 1Foto: BoskoM /Wikipedia

U delovima Dorćola je počelo tajno izvođenje radova na izgradnji nove trase trolejbuskog saobraćaja.

U ulicama Žorža Klemensoa, Gundulićevog venca, Venizelosove, Dunavske, Poenkareove, od srede, 20. novembra, pojavljuju se iskopane rupe za koje se pretpostavlja da će služiti za postavljanje trolejbuske mreže, navodi se u saopštenju Građana i građanki donjeg Dorcola.

Kako se navodi, Zabrinuti građani i građanke su se zbog toga organizovali i zakazali prvi protest upozorenja za utorak, u 18 časova, na raskrsnici ulica Žorža Klemansoa i Gundulićev venac.

Građani i građanke do sada nisu dobili ni jednu informaciju od Grada Beograda u vezi sa ovim radovima. Direkcija za građevinsko zemljište, investitor radova, kao i njihov angažovani izvođač – AMT BG, ni na jedan način nisu identifikovani prema predviđenim propisima: tablom sa oznakama projekta, rokovima za izvođenje radova, jasno označenim investitorom, izvođača radova, kao i izvođača nadzora. Na ovim neobeleženim mestima radi jedan bager, sa po jednim radnikom, bez zaustavljanja saobraćaja.

Među građanima Donjeg Dorćola postoji strah da će, ukoliko bi se plan gradskih vlasti realizovao, ovaj deo Beograda značajno izmeniti svoj izgled i način funkcionisanja. Postojeće izmene u saobraćaju, već sada čine svakodnevni život teškim i komplikovanim.

Građanke i građani donjeg Dorćola zahtevaju da se neko od nadležnih predstavnika Grada obrati i objasni razloge zbog kojih se ceo projekat i dalje drži u tajnosti. Stanovnici ovog kraja strahuju da upravo tajnost pod kojom su radovi započeti ukazuje na to da se planira seča stabala, uklanjanje parking mesta i trotoara, kao što je ranije bio slučaj i u drugim delovima grada.

Građanke i građani donjeg Dorćola takođe zahtevaju da se pokrene javna i stručna rasprava, na nivou celokupnog Starog grada i Dorćola u vezi sa problemom izmeštanja saobraćaja sa Studentskog trga, i da se u takvom forumu donese rešenje koje je najbolje za sve stanovnike ovog dela grada, rečeno je u saopštenju.

Dok se nadležne institucije ne izjasne o ovim zahtevima, građanke i građani donjeg Dorćola neće dozvoliti dalje obavljanje radova u njihovim ulicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari