Prvog septembra nastava pod šatorom 1

– Navršilo se godinu dana kako je otpočela rekonstrukcija i nadogradnja Osnovne škole „Svetozar Marković“na Vračaru, u okviru projekta modernizacije škola u Srbiji, koji je pokrenulo Ministarstvo prosvete u saradnji sa Evropskom investicionom bankom.

 Prvi rok za završetak radova bio je 25. januar a onda je produžen do marta, pa do 10. juna a evo mi ni dan danas ne znamo kada će radovi biti okončani. Putem tendera, posao je dobio konzorcijum Jugogradnja-Građevinar Kocić, a za nadzor je zadužena Jedinica za upravljanje projektima. Prema mojim saznanjima, mi smo žrtve zamene administracije Evropske investicione banke na Balkanu kao i isčekivanja novog ministra prosvete, jer iako je preostalo još deset procenata radova do finalizacije projekta, nema ko da potpiše aneks ugovora – izjavio je za Danas Dragi Lukić, direktor Osnovne škole Svetozar Marković.

Čekajući Brisel da pošalje nove ljude i mandatara da izabere novog ministra, nepunih mesec dana pred početak nove školske godine, 800 đaka škole „Svetozar Marković“dovedeno je u situaciju da neće moći da otpočnu školsku godinu kada i njihovi vršnjaci u Srbiji. Roditelji su zabrinuti. Nastavnici u neverici isčekuju kranji epilog.

Lukić tvrdi da bivši ministar Verbić, iako se radi o najvećoj investiciji na Vračaru, ni jednom za vreme svog mandata nije našao vremena da poseti radove na školi. Prošle godine u pomoć su pritekle četiri obližnje škole koje su im ustupile svoje prostorije u popodnevnom terminu. Međutim, ove godine od toga neće biti ništa jer i njima nedostaje prostora.

– Popodnevna nastava tokom cele godine posebno se loše odrazila na osmake, koji su podbacili na završnom ispitu, što je dodatno razbesnelo roditelje. Sada se i izvođač buni, tvrdi da mu radovi nisu isplaćeni, što nije tačno – nedavno sam to i proverio. Bojim se da ćemo nastavu morati da oragnizujemo pod šatorima u Neimarskom parku ukoliko se ovo uskoro ne završi. Zabrinut sam, ali sam po prirodi optimista, pa se zato nadam da će se administrativni vakuum otkloniti i da će izvođač ubrzati radove kako bi prvog septembra đaci seli u svoje klupe – kaže Lukić.
Vrednost investicije iznosi 800.000 evra. Sanirano je klizište, sa 40 metalnih šipova ojačani temelji i stubovi a površina škole povećana je za 1 000 kvadrata. Činilo se da je ostalo samo odbrojavanje do prvog septembra, kada će đaci ući u jednu od najlepših i najmodernijih škola u Beogradu. Međutim, zbog aneksa koji je neophodan da bi se okončali završni radovi, sve je stalo.
Predsednik saveta roditelja Nebojša Malešević za Danas kaže da je godina i tri meseca dovoljan period da se izgrade dve nove, a ne renovira jedna škola. Prema njegovim rečima, zbog ovog problema trpe svi koji su uključeni u rad škole, a da logično najviše štete imaju deca.

– Nisam siguran da li je uošte u skladu sa zakonom da deca celu školsku godinu idu na časove u popodnevnoj smeni, kao što je to prošle godine bio slučaj. Deca su van kontrole, roditelji rade pre podne a oni cele godine popodne idu u školu, tako da se skoro ne viđamo. U toku predizborne kampanje u roku od sedam dana, urađena je kompletna Braničevska ulica, što je zahvat koji finansijski odgovara svoti novca za završetak škole. Ako je bilo para da se to u ekspresnom roku uradi, može se naći novca i za školu. Ukoliko se situacija do početka školske godine ne reši organizovaćemo protest ispred Ministarstva prosvete – završava Malešević.

– Za novog ministra prosvete juče je izabran Dragan Šarčević. Kako je i sam radio kao profesor geografije u nekoliko osnovnih i srednjih škola a od 1991. godine bio direktor Osnovne škole „Nikola Tesla“ u Rakovici, očekujemo da će imati sluha za problem Vračaraca. Ovo je prilika da već na početku svog mandata prione na posao i opravda poverenje premijera Vučića, objašnjava Lukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari