U Evropi se smatra da je jedno od petoro dece žrtva seksualnog nasilja, što koincidira sa podacima Incest trauma centra da jedna od četiri devojčice i jedan od šest dečaka u toku života pretrpe seksualno nasilje. Zabrinjavaju oskudni zvanični podaci o razmerama ovog, ali i svih drugih oblika nasilja u Srbiji, istakla je Tamara Lukšić-Orlandić, zamenica zaštitnika građana za prava deteta, na tribini povodom inicijative Incest trauma centra za uvođenje teme nasilja nad decom i ženama u nastavni program predmeta građansko vaspitanje.


Lukšić-Orlandić je iznela podatak da se samo tri do šest odsto slučajeva seksualnog nasilja nad decom otkrije, a da se od tog broja svega tri odsto sankcioniše, što, kako je istakla, „govori o velikoj sivoj zoni tih dela koja ostaju zauvek neotkrivena“.

Učesnici tribine su podržali inicijativu Incest trauma centra da se tema nasilja nad decom i ženama nađe u školskim programima i udžbenicima. Dušica Popadić, direktorka Incest trauma centra, navela je da je toj organizaciji u septembru prošle godine upućeno mišljenje Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da će prilikom inoviranja programa predmeta građansko vaspitanje predlog Incest trauma centra biti razmotren, ali da od tada nisu dobili nikakav odgovor.

Učesnici okruglog stola su se složili da se smanjenje seksualnog nasilja nad decom može postići prevencijom kroz sistem obrazovanja, odnosno ukoliko se o toj temi govori od vrtića do fakulteta. Istaknuto je da temu nasilja nad decom i ženama treba uvrstiti i u nastavne programe obrazovnih ustanova koje školuju vaspitače i buduće prosvetne radnike, kao i da je neophodna stalna edukacija svih koji već rade u obrazovnom sistemu.

– Moraju da se angažuju mladi ljudi, oni su energični i pametniji, akcenat treba staviti na podizanje svesti mladih, u smislu njihove borbe za njihova prava. Na roditelje, nažalost, u ovom slučaju ne možemo da računamo. Roditelji su ponovo u nekoj letargiji. Dok im ne nestane 2.000 evra iz stana ne primećuju da im se dete drogira, dok im dete ne dođe plavo kući, ne primećuju da ga je neko pretukao. Probude se na kratko samo ako se dogodi neki eksces – poručila je Vesna Brzev-Ćurčić, psihološkinja i dugogodišnja saradnica Incest trauma centra.

Ona je navela i da škola ne može mnogo da pomogne.

– Način na koji se na časovima biologije u našim školama predaje humana reprodukcija je najdosadnija lekcija na svetu, a ništa zanimljivije za mlade od seksualnosti. Kada je reč o časovima psihologije, naravno su važni pamćenje, mišljenje i emocije, ali psiholog ima veoma malo vremena da govori o nekim drugim stvarima koje više mirišu na život. Decu niko ne uči kako da se zaštite od toga da ih drugi omalovažavaju, kako da nauče da više vrednuju sebe, kako da nauče da kažu ne – istakla je Brzev-Ćurčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari