– Tendencija u razvoju gradova jeste usklađivanje svih interesa – kaže za Danas Ivan Kucina, profesor sa Arhitektonskog fakulteta i direktor programa „Pametniji gradovi“ na Mikser festivalu.


Prema njegovim rečima, projekat „Pametniji gradovi“ je deo šire balkanske priče, u koju su uključeni i Skoplje i Tirana a program je dobio i grant fondacije Balkan Art and Culture. Program „Pametniji gradovi“ bio je jedan od centralnih segmenata programa proteklog Mikser festivala, a cilj je bio uspostavljanje dijaloga između uspešnih internacionalnih platformi za humaniji razvoj gradova i lokalnih inicijativa za revitalizaciju Savamale. Iako je postojala želja da se čuje i arapska strana, iz projekta ’’Beograd na vodi’’, na njihovo mišljenje će morati da se sačeka jer investitori ne žele da se pojavljuju u javnosti pre početka radova. U okviru „Pametnijih gradova“ održano je niz predavanja, a među predavačima su bili profesori sa američkih univerziteta Paul Currion i Daniel Consentino, kao i Lander Islami sa Kosova i Katarina Milenković iz Srbije. Program se dotakao i aktuelne najave velikih zahvata izgradnje ovog dela grada, „Beograd na vodi“. Takođe, i aktulna tema poplava kao fenomen proučen je sa različitih aspekata.

– Beograd na vodi košta duplo više od šteta od poplava – kaže Paul Currion sa Harvarda. Prema njegovim rečima, najvažnije je shvatiti da se ništa ne može uraditi za par dana, ili sedmica, a ono što je dobra stvar u celoj tragediji jeste solidarnost i mogućnosti za razvoj. Currion je i duhovito prokomentarisao i to da ljudi traže uzrok poplava u Tesli, Vučiću, vanzemaljcima i gejizmu, a zapravo je, navodi, uzrok čitav sistem. On je naveo i nekoliko modela za rehabilitovanje grada nakon ove nepogode. Poplave, i mapiranje tačaka poplavljenih zona, bile su i tema izlaganja Lander Islami, iz Prosperity Initiative sa Kosova, dok je Katarina Milenković obradila temu revitalizovanja oštećenih poljoprivrednih zona. Posebno je bilo zanimljivo predavanje ’’Kako da oživimo napuštena mesta’’, koje je održao Daniel Consentino iz Ročestera, gde je dao vrlo korisne primere i uputstva o uređivanju i oplemenjivanju prostora. U okviru programa predstavljen je jedna zanimljiva igra koju je osmislila Milena Ivković, arhitektica našeg porekla, koja živi u Holandiji. Igra predviđa razne sukobe ineteresa koji se mogu dogoditi prilikom uređivanja grada. Igra pokazuje da je neophodno poštovati sve želje i sugestije. Krajnji zaključak je da Savamalaci – koji najbolje osećaju puls svog kraja i idejni kreatori i investitori moraju da se nađu negde na sredini. I na kraju Mikser festival koji je završen juče a koji se održavao pod sloganom „Održiva utopija“, pokazao je da je sam Mikser kao festival vrlo održiva utopija.

Urbana igra

Igra arhitekte Milene Ivković svakako je više od igre, jer je njen cilj da se upotrebljava u realne svrhe, da bude društveno korisna. Njena misija je rešiti problemske situacija koje mogu nastati, pa funkcioniše kao ’’šta u slučaju da…?’’ i nudi različita rešenja. Urbano planiranje ne sme biti prepušteno slučaju, pa učesnici ovog projekta žele da je što više razviju, unaprede i primene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari